Klub odbornika Demokratskog narodnog saveza napustio je 28. sjednicu Skupštine grada Prijedora. Kao obrazloženje za ovaj postupak odbornici ove stranke naveli su da ne žele da daju legitimitet  nezakonitom radu Skupštine. Valentina Sovilj, zamjenik šefa Odborničkog kluba DNS-a, napomenula je da se Vlada RS nije očitovala o zaključcima gradske skupštine sa prošlog zasjedanja, kojom su ukinuta rješenja koje je Vlada prethodno osporila.

– To znači da su svi prethodni zaključci na snazi i da treba nastaviti sa  pokretanjem upravnog spora. Mi nemamo informaciju da li je spor pokrenut. Ako jeste, treba da sačekamo njegovo rješenje. Ako nije, onda će zamjenik pravobranioca obrazložiti zašto ga nije pokrenuo, a bio je ovlašten da to učini – rekla je Soviljeva. Ona je podsjetila i da postoji sudska presuda koja se tiče nezakonitih odluka Skupštine, da je navedeno da se o njoj mora raspravljati, ali da se ta tačka nikako ne uvrštava u dnevni red.

– To što se presuda ignoriše ne znači da će ona i nestati. Čini mi se da nam slijede nove sudske procedure i problemi. Ne vidim da je to odgovorno postupanje prema građanima – dodala je Soviljeva.

Sjednicu je napustio gradonačenik Milenko Đaković, kao i tri načelnika odjeljenja u Gradskoj upravi. Đaković je napomenuo da je više puta upozoravao da se Skupština mora vratiti u okvire zakonitosti, te da se ne smije voditi samo snagom većine.

– Pored broja glasova odbornika, mora se voditi računa o zakonitosti. Tu poruku upućujem odbornicima i predsjedništvu Skupštine, a naročito ljudima koji su zaduženi da se bave zakonitošću skupštinskih odluka – izjavio je gradonačelnik.

Postupak DNS-ovih odbornika za predsjednika Skupštine Ajdina Mešića nije sporan, jer je i sam kao odbornik SDA napuštao zasjedanje. – Smatram da je puno pravo odbornika da se na taj način izjasne o radu Skupštine ili da daju svoje mišljenje – rekao je Mešić.

Za šefa Kluba odbornika SNSD-a Dalibora Pavlovića nije toliko iznenađujuće što su kolege odbornici naspustili zasjedanje, ali je iznenađujuće što su to učinili gradonačelnik i načelnici odjeljenja. – Tu smo razočarani, jer smatramo da gradonačelnik treba da predstavlja interese svih građana Prijedora. Ovim činom on se svrstao na stranu glasača i članova DNS-a. I mi smatramo da je on gradonačelnik samo te grupe građana. Žao nam je, jer je SNDS punim kapacitetom podržavao gradonačelnika – rekao je Pavlović, dodajući da je gradonačelnik prekršio i odredbe Poslovnika, jer nije obezbijedio prisustvo načelnika odjeljenja u trajanju aktuelnog časa.

Zasjedanje je nastavljeno sa 18 prisutnih odbornika, koji su izglasali Prijedlog rješenja o izmjeni rješenja o izboru Komisije za izbor i imenovanja Skupštine grada Prijedora. U pitanju je rješenje koje se tiče Komisije koja je imenovana još 2016. i ne odnosi se na rješenja koja je Skupština ukinula na 27. sjednici. Kao obrazloženje za izmjene navedeno je da je Dragoslav Kabić, u međuvremenu, izabran za poslanika u NS RS, te da se mora ispoštovati proporcionalnost zastupljenosti stranaka u Skupštini. Komisiju čine Dalibor Grabež, Duško Miletić, Radenko Stijepić, Gorana Bosančić i Sabahudin Garibović. DNS nije dostavio prijedlog kandidata, iako im je pripadalo jedno mjesto.

Z.J.

PrethodniVOZAČI OPREZ: ŠKOLSKA PATROLA NA PUTU (video)
SlijedećiODRŽAN POETSKI ČAS NA PALEŽU