Koalicija „Prva tolerancija“ Prijedor održala je sastanak sa predstavnicima medija. Tema je bila promocija pozitivnih priča iz grada na Sani, kao značajnog elementa u stvaranju tolerantne sredine.

U Prijedoru postoje pozitivne i afirmativne priče, i o tome se građani moraju upoznati,  upravo tu leži uloga medija u jačanju i izgradnji tolerantnog društva, poručili su organizatori sastanka, koji je podržala Misija OEBS u BiH. Tokom godina, sastanci „Prve kolaicije“  uvijek  su okuplјali  predstavnike lokalne samouprave, relevantnih institucija, civilnog sektora, ali je primjećeno da je neophodno u te razgovore uklјučiti i medije, poručila je Želјka Mirković iz kancelarije OEBS-a u Banjaluci. – Mediji su ti koji šire dalјe priče u lokalnoj zajednici. Mi želimo ukazati da u Prijedoru postoje i afrimativne priče, da to građani treba da znaju, i da pokažemo da nije sve tako crno – rekla je Mirkovićeva.

Koordinator Koalicije Azra Pašalić rekla je da je potrebno da građani dobijaju informacije i od nevladinog sektora, a ne samo da im političari plasiraju svoje priče, jer mnogo je pozitvnih priča, ne samo u Prijedoru, već u RS i cijeloj BiH. Medijski istupi „Prve tolerancije“ u vezi sa incidentima počinjenim iz mržnje i predsrasuda  svakako su doprinijeli da ovih negativnih pojava u Prijеdoru bude sve manje, dodala je Pašalićeva.

„Prva tolerancija“ u Prijedoru postoji i radi šest godina, i okuplјa 17 udruženja. U Bosni i Hercegovini osnovana je ukupno 31 koalicija ove vrste.

Z. J.

PrethodniAGENCIJA “PREDA-PD”: POČELE BESPLATNE OBUKE IZ OBLASTI KREATIVNE INDUSTRIJE (video)
SlijedećiOTKAZANE ĐAČKE EKSKURZIJE I TURISTIČKI ARANŽMANI ZBOG VIRUSA KORONA (video)