Situacija nastala pojavom korona virusa negatvno utiče na poslovanje prijedorskog preduzeća „Komunalne usluge“  zbog opadanja stepena naplate. Samo u martu zabilježen je pad prihoda od 40 procenata, kažu u ovom preduzeću.

– Ostali smo bez naplate usluga zanatskim radnjama i drugim djelatnostima koje zabranom o radu već više od mjesec dana ne posluju. Uz to se veže i nešto slabija naplata ostalih korisnika naših usluga tako da smo dovedeni u veoma težak položaj – kaže Duje Milanko direktor  preduzeća „Komunalne usluge“ nagovještavajući još teži period.

-April će biti još teži, jer u zanatskom sektoru nećemo imati naplatu pošto nije nikako ni radio. Sad razmišljamo kako to prebroditi, jer ako fakturišemo račun, a kasnije ga otpišemo mi odmah poslije fakturisanja moramo platiti PDV . Tu bi trebalo da se iznađe neki način na nivou države ili  RS, da se PDV u ova dva tri mjeseca  plaća po naplaćenoj realizaciji, a ne po fakturisanju računa – pojašnjava Milanko.

On kaže da u „Komunalnim uslugama“ jednako obavljaju sve svoje aktivnosti, a u nekim slučajevima čak i više, poput češćeg odvoza smeća, vršenja dezinfekcije javnih prostora i površina i češćeg pranja ulica. Stoga bi najavljena pomoć dobro došla komunalnim preduzećima.

-Imamo nagovještaje da je i Vlada spremna da komunalnim preduzećima izađe u susret određenim subvencijama. Od toga još ne znamo šta će da bude, ali bilo koja pomoć u vidu novčanih sredstava svakako bi nam dobro došla – kazao je Milanko.

Komunalcima ostaje da se nadaju pomoći, kako bi zajedno sa brojnim drugim privrednicima, koji takođe imaju problema u poslovanju ili ne posluju nikako, mogli što bezbolnije prevazići ovu korona krizu.

P.Š.

PrethodniU PRETRESU PRONAĐENE RUČNE BOMBE I MINSKO-EKSPLOZIVNA SREDSTVA
SlijedećiMINISTAR ŠERANIĆ O VIRUSU U ZAJEDNICI “Tražimo koronu, ne čekamo da se ona nama prva javi”