Konferencija najboljih praksi pri zapošljavanju lica sa invaliditetom (video)

Danas je u Prijedoru održana Konferencija najboljih praksi pri zapošljavanju lica s invaliditetom, koja je završni dio projekta „Inkluzivno preduzetništvo“. Cilj konferencije je da učesnicima ponudi prezentacije najboljih praksi u zapošljavanju osoba s invaliditetom, a koje su realizovane kroz vladin ili nevladin sektor. Učesnici konferencije bili su  predstavnici svih nivoa vlasti odgovornih za osobe s invaliditetom, predstavnici nevladinih organizacija aktivnih u oblasti zapošljavanja osoba s invaliditetom, privrednici koji zapošljavaju ovu kategoriju lica, kao i samozaposlene osobe s invaliditetom. Projekat „Inkluzivno preduzetništvo“ realizuje prijedorska Fondacija „Zajednički put“ posredstvom Karitasa BiH. Grad Prijedor vodi računa o svojim sugrađanima sa invaliditeom i otvoren je za saradnju sa svim udruženjima i pojedincima koji  se bave unapređenjem kvaliteta života ovih lica, poručio je zamjenik gradonačelnika Aleksandar Miljuš.

Aleksandar Miljuš, zamjenik gradonačelnika

– Nadam se da ćemo i ubuduće biti odlični partneri i mislim da naš grad zasluženo nosi priznanje grad inkluzije – naveo je Miljuš.

Vesna Berić iz Udruženja roditelja djece sa posebnim potrebama „Neven“ rekla je da su se stvari na polju zapošljavanja lica sa ivaliditetom znatno poravile u poljednjih nekoliko godina, mada prostora za unapređenje uvijek ima.

Vesna Berić

– Ja ću istaći da je od velikog značaja to što je troje naših članova dobilo poslove u društvenim firmama. I ima još mnogo njih koji su sposobni da rade, ali predrasude su jedine koje ih sputavaju u nalaženju zaposlenja –  rekla je Berićeva.

Dobru saradnu sa Fondacijom „Zajednički put“ ima i JU Centar „Sunce“. Ova ustanova  60% svog nastavnog plana i programa bazira na praksi, a uspostavljena je i dobra sradnja sa pojedinicm privrednicima koji primanju njihove učenike na prakstičan rad.

-Treba reći da imamo primjere dobre prakse gdje su učenici nastavili da rade u preduzećima u kojima su išli na praksu. Mi i dalje pratimo tu djecu i drago nam je vidjeti da oni rade – navela je Slađana Radković, direktor Centra „Sunce“.

Slađana Radković, direktor Centra „Sunce“

Projekat „Inkluzivno preduzetništvo“ podržan je od strane  Ministarstva porodice, omladine i sporta Republike Srpske, grada Prijedora i predsjednice Fondacije „Zajednički put“ Semire Hofman.

 

Z. J.

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!