Ovog Vaskrsa, prijedorske domaćice ne mogu računati na domaće peretke i jaja iz Kola srpskih sestara. Ovdašnje Kolo ima tridesetak članica, uglavnom starije životne dobi, koje ne mogu napuštati domove osim kada je to penzionerima dopušteno odredbama Republičkog štaba za krizne situacije. Zbog ovih ograničenja i vanrednog stanja izazvanog virusom korona, izostaće tradicionalna vaskršnja aktivnost u Kolu, potvrdila je predsjednica Jadranka Mijić.

– Nama je jako žao što građani neće imati, ove godine, naše peretke za svojim vaskršnjim stolom, ali to će dati priliku domaćicama da se potrude i provjere našu recepturu koju smo im mi godinama pokazivali – rekla je Mijićeva.

Kolo srpskih sestara u Prijedoru obnovilo je rad 1991. godine. Za cijelo to vrijeme nastojale su da podmlade članstvo, ali nažalost, za očuvanje tradicije i običaja uglavnom su zainteresovane žene starije životne dobi.

– Ponovo apelujem na sve mlađe žene da nam se pridruže i da nešto nauče što se tiče tradicije, običaja i naše domaće kuhinje. Mi na spisku imamo oko 30 članica, od kojih je petnaest aktivnih, mada su i one u godinama od 63 pa do osamdeset – ističe Jadranka Mijić.

Da su građani prepoznali kvalitet onoga što pripremaju vrijedne članice Kola srpskih sestara, potvrđuje rekordna brojka od pet hiljada vaskršnjih peretaka i do dvije hiljade bojenih jaja, koje su prošle godine spremile u Kolu. Dio su prodavale građanima, od čega su podmirivale tekuće troškove, a dio poklanjale socijalno ugroženima, višečlanim porodicama i udruženjima koja rade sa osjetljivim kategorijama. 

D. S.

PrethodniZABILJEŽENO 149 PREKRŠAJA NEPOŠTOVANJA ZABRANE KRETANJA
SlijedećiZa nesavjesne koji bez nadzora pale vatre na otvorenom kazne od 100 do 1.000 KM (video)