24.8 C
Prijedor

(VIDEO) KOSOVSKI MALIŠANI OSMI PUT U PRIJEDORU

U projektu “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Repubolike Srpske”, Prijedor je osmi put domaćin mališanima južne srpske pokrajine. Puna zahvalnosti, utiske o boravku u gradu na Sani iznijela je Anđela Marić iz Lapljeg Sela kod Prištine. “Prezadovoljna sam, stvarno je prelepo ovde i mnogo mi se sviđa. Pre nego što sam došla čula sam da je Prijedor poznat po planini Kozari i rijeci Sani. Čitala sam dosta o tome i upoznala sam dosta drugara. Mislim da će ta drugarstva trajati do kraja života”, istakla je Anđela, koja u rodnom selu ide u Osnovnu školu “Miladin Mitić”.

Učenici iz Lapljeg sela kod Prištine prvi put su u Prijedoru, a predstavnici škole iz koje dolaze zaahvalni su roditeljima, gradu i OŠ “Dositej Obradović” na iskrenoj dobrodošlici i gostoprimstvu. “Ovo je priča koja traje, priča koja će značiti, pre svega našoj deci, deci Prijedora i Republike Srpske. Značiće pre svega duhovno povezivanje, gdje mi akcenat stavljamo na kosovski zavet, koji treba svako od naše dece da ume da preepozna i da to vrednuje kroz svoj život”, kaže Ljubiša Karadžić, direktor škole “Miladin Mitić”.  

U Odboru za pomoć Kosovu i Metohiji naglašavaju da projekat “Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske” traje 12 godina, dodajući da je to preteča Svesrpskom saboru. “Izuzetno nam je drago što su došla srpska djeca preko naše legendarne rijeke Drine, ušli iz matice Srbije u Republiku Srpsku, preko mosta “Bratoljub”, preko Drine koja teče kroz srpsku zemlju, gdje je i lijeva i desna obala srpska. Hvala porodicama sa Kosova i Metohije što su nam poslali nešto najvredije, svoju djecu da  budu u Prijedoru i drugim gradovima, da nađu drugare i da odu odavde srećniji i bogatiji za jedno drugarstvo. Vjerujem da će oni tokom svog života i ovi njihovi vršnjaci u Prijedoru, kojima se isto tako zahvaljujem, i oni sa Kosova i Metohije biti nekad vrlo značajni ljudi  koji će ovo zapamtiti i znati da cijene. I znaće sigurno da povežu kao što su povezani Kosovo i Metohija i Republika Srpska zajedno sa našom maticom Srbijom”, rekao je predsjednik Odbora, Milorad Arlov.  

Ove godine domaćin kosovskim učenicima je OŠ “Dositej Obradović”. U ovoj obrazovnoj ustanovi ističu da će učiniti sve što mogu da mališanima sa Kosova i Metohije boravak u Prijedoru učine što ljepšim“Ovo je jedan human prije svega, pored toga emotivan i dirljiv projekat. Kažu da su Republika Srpska i Srbija plućna krila srpskog naroda. Evo ovih dana dišemo baš punim plućima. Djeca su zadovoljna. Programom koji smo osmislili za njih obići ćemo sve ono što naš grad može da ponudi djeci, da upoznaju grad, da se druže sa svojim drugarima i da ponesu divne uspomene sa ovog sedmodnevnog druženja”, naglasila je Dubravka Rađenović, direktor škole.  

“Grad i gradonačenik Slobodan Javor  putem Odbora za pomoć Kosovu i Metohiji od srca podržavaju sve akcije, što će raditi i u narednom periodu”, istakla je Danijela Dodoš, šef kabineta gradonačelnika.“Vjerujemo da će i ove godine domaćini, naša djeca iz OŠ “Dositej Obradović”, zajedno sa svojim roditeljima i nastavnicima biti zaista ponovo najbolji domaćini, da će grad Prijedor predstaviti u najboljem svjetlu i da će mališani svojim kućama otići sa najljepšim uspomenama iz Prijedora”, rekla je Dodoševa. Granica koja postoji između dvije republike, tamo gdje je naš narod, nije gfranica razdvajanja već granica spajanja”, dodala je Dodoševa.

Sa Kosova i Metohije u Prijedor je doputovalo 44 učenika, tri nastavnika i direktor škole. Grad finansira njihov prevoz, kao i smještaj nastavnika, a brigu o kosovskim mališanima uz pomoć roditelja preuzeli su učenici OŠ “Dositej Obradović”. Gradska uprava priredila je prijem za goste sa Kosova i Metohije na kojem su im uručeni pokloni gradonačelnika. 

                                                                                                Zoran Sovilj

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na https://kozarski.com/

NAJČITANIJE