Uprava Nacionalnog parka “Kozara” u posljednje vrijeme zaprimila je veliki broj prigovora posjetilaca zbog bahate vožnje i velike buke skutera, motora, kvadova… Mir, odmor, uživanje i šetnja. To su razlozi zbog kojih posjetioci dolaze na Kozaru. Naročito u dane vikenda. Buka motornih vozila i nije baš poželjna za vrijeme odmora i relaksacije.

– Pojedinci koji voze krosere, kvadove, pa i džipove i koji ih ne koriste na primjeren način, remete mir i ugrožavaju djecu i odrasle pješake. Voze na jednom točku, bez auspuha, upravo na šumskim putevima i vlakama, te pješačkim i biciklističkim stazama gdje je zabranjen saobraćaj motornim vozilima. Pozivam vozače da svoja vozila u Nacionalnom parku koriste na primjeren način – poručuje Dragan Romčević, direktor NP “Kozara”.

U Parku su izradili letak upozorenja, kako bi skrenuli pažnju nesavjesnim pojedincima.

– Ako to ne bude urodilo plodom, bićemo primorani da sprovedemo i druge mjere, u dogovoru sa policijom. Letke dijelimo već mjesec dana i primjetno je da je neprimjerenog ponašanja manje – dodaje Romčević.

Nacionalni park “Kozara” je zaštićeno područje, gdje su svi dobrodošli. Ali moramo da budemo odgovorni. Kako prema sebi, tako i prema prirodi.

M. Šodić

Foto: Skijalište Kozara