Četvrtak, 25. Aprila 2024.
9.8 C
Prijedor

“KRAŠ” NASTAVLJA INVESTICIJE U KEKSARU “MIRA” FOTO I VIDEO

NAJNOVIJE VIJESTI

U Prijedoru je danas predstavljeno ulaganje fabrike “Kraš” u razvoj prijedorske keksare “Mira” veće od pet miliona KM i za prvi kvartal 2017. godine najavljen nastavak investicija u tehnološki park, proizvodne hale, skladišne kapacitete i administrativni dio.

img_9926
direktor “Mire” Marica Vidaković

Direktor “Mire” Marica Vidaković rekla je da poslovni rezultati “Mire” omogućavaju nove investicije budući da su u odnosu na prošlu godinu proizvodnja i prodaja veće za 14 odsto, da je za devet mjeseci ove godine ostvareno više od 1,1 miliona maraka neto dobiti i da se za iduću godinu planira rast proizvodnje i prodaje od 20 odsto.
img_9916
“Više od hiljadu tona keksa samo u ovoj godini biće izvezeno na novo `Mirino` tržište – u Saudijsku Arabiju. Plan za iduću godinu za ovo perspektivno tržište je hiljadu i po tona ili više”, navela je Vidakovićeva, podsjećajući da “Mira” izvozi više od 80 odsto svoje proizvodnje na tržišta od Australije, preko Azije i Evrope do Kanade i Amerike i da ima devizni suficit, dok su primanja radnika i neki drugi pokazatelji iznad republičkog prosjeka.
Ona je dodala da su prije mjesec dana riješeni imovinsko-pravni odnosi “Mirinih” postrojenja u prijedorskom naselju Svale, da je lokacija u vlasništvu keksare i da više nema nikakvih sporova, ali da investicije u taj dio ne zavise samo od “Kraša”.
img_9911
“Sve je riješeno na dobrobit i grada i `Mire` jer smo, između ostalog, ugovorno nešto mi prepustili gradu, a grad nešto nama. Potreban je niz preduslova da sa može investirati u Svale. To znači infrastruktura koja u ovom trenutku ne posoji. Imamo samo tehničku vodu, nemamo plin, nemamo kanalizaicju, nemamo niz najvažnijih energenata koji su potrbeni za pokretanje proizvodnje”, rekla je Vidakovićeva i najavila da uslijediti razgovori sa gradom.

img_9924
gradonačelnik Prijedora Marko Pavić

Gradonačelnik Prijedora Marko Pavić rekao je da je “Mira” najveći izvoznik iz Prijedora i da grad Prijedor to izuzetno cijeni.

“To je fabrika koja stalno svoju proizvodnju obnavlja, rekonstruiše, dograđuje i širi se i povećava broj radnika. Mi imamo dvije uloge: da obezbijedimo `Miri` da funkcioniše po svojim zahtjevima i da se što više radnika zaposli. Oba ta elementa su ispunjena”, rekao je Pavić.

img_9922
ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković

Ministar trgovine i turizma Republike Srpske Predrag Gluhaković rekao je da je od predstavnika “Mire” danas saznao da nemaju primjedbi na zakonsku regulativu iz oblasti trgovine, ali da ima nekoliko stvari koje treba zajednički uraditi na nivou BiH.

“Moramo naše propise harmonizovati, jer oni izvoze i u Federaciju BiH i lider su na tržištu Republike Srpske, da pokušamo zajedno naći neke stvari, pogotovo kod poreskih dažbina, da to ujednačimo, da oni nemaju bar te probleme kod formiranja cijena, jer sami znate da kod tog formiranja sve utiče na cijenu”, rekao je Gluhaković.

img_9923
potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković

Potpredsjednik Republike Srpske Josip Jerković rekao je da je danas u Prijedoru lijepo vidjeti da ekonomija, zapošljavanje i bolji život ne poznaju granice.

“Ma koje vjeroispovijesti ili boje kože bili, ovdje se zajednički radi i ova opština mogla bi biti primjer svim opštinama kako treba zajednički raditi, jer je to budućnost na prostorima Republike Srpske”, rekao je Jerković.

img_9879

Zagrebački “Kraš” prijedorsku “Miru” “ preuzeo je 2003. godine i do danas u ovu fabriku uložio više od 30 miliona maraka.

tekst: srna

foto: Dragan Stojnić Giga