16.8 C
Prijedor

KUKOLJ: U DONJOJ GRADINI UMIRALE PORODICE OD RUKU POVAMPIRENIH USTAŠKIH ZLOČINACA

Predsjednik Udruženja logoraša Drugog svjetskog rata iz Banjaluke Dobrila Kukolj rekla je da je Donja Gradina najveći grad mrtvih u kome su majke, očevi, porodice umirali od ruku povampirenih ustaških zločinaca.
“Dobro pamtim slike tjeranja naroda u sabirne logore Nezavisne Države Hrvatske”, rekla je Kukoljeva koja i danas, u svojoj 95. godini svjedoči o stradanjima u logoru Jasenovca.

Kukoljeva je u obraćanju na obilježavanju Dana sjećanja podsjetila da se nedavno navršilo 79 godina od proboja jasenovačkih logoraša.

Ona je podsjetila da i danas nosi bol u duši koji je osjetila kada je njen brat odvojen od majke. Napomenula je da je njen 14-godišnji brat završio u logoru na Sajmištu zajedno sa stricem u najvećim mukama.

Kukoljeva kaže da je sa majkom i drugim članovima porodice prevezena u Jasenovac gdje su odvajali djecu od majki, pa je ispričala i kako su jedno dijete koje je bilo u majčinom narčju ustaše nabole na bajonet i bacile bijesnim psima.

Ona je navela da su njenu majku prislili da ide na prinudni rad u njihovo selo, gdje su brali pasulj, šljive. Sa njom je, kaže, išla jedna žena koja se potom vratila sa sakrivenim kukuruzom u njedra, a onda su za to saznale ustaše, došli po nju, donijeli panj na kojem su joj odsjekli glavu i bacili u Savu.

“Ciglana je bila užas pakao za djevojke, djevojčice, koje su izliđivali”, podsjetila je Kukoljeva i istakla kako i danas pamti vrisak djece iz logora.

Bolno svjedočanstvo o pretrpljenim patnjama Kukoljeva je danas iznijela pred okupljenima u Spomen-području Donja Gradina gdje se obilježava Dan sjećanja na žrtve ustaškog genocida.

Ona je istakla da treba njegovati kulturu sjećanja kako se tako nešto nikada više ne bi ponovilo.

Zahvalila je predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku i premijeru Srbije Milošu Vučeviću jer će se graditi memorijalni kompleks u Donjoj Gradini.

SRNA

Foto screenshot video SRNA

NAJČITANIJE