MALOLJETNIČKA DELINKVENCIJA Sve veći problem u društvu (video)

Većinu slobodnog vremena djeca provode na internetu i društvenim mrežama. A, upravo tu vreba najveća opasnost, kažu stručnjaci.

I u evidenciji Policijske uprave Prijedor zabilježeni su prekršaji i krivična djela koja upravo čine maloljetnici. Prema njima, policijski službenici preduzimaju mjere i radnje u skladu sa Zakonom o zaštiti u postupanju s djecom i maloljetnicima u krivičnom postupku. Osim nedovoljnih mjera prevencije, poseban problem predstavlja manjak ustanova za smještaj maloljetnih prestupnika.  Cilj kažnjavanja je popravljanje, a ne ponižavanje ličnosti djeteta, kažu psiholozi.

Kao podrška programima za prevenciju ovakvog ponašanja, studija Ujedinjenih naroda ističe upotrebu nenasilnih strategija. To znači usvojiti disciplinske mjere koje nisu zasnovane na strahu, prijetnjama, ponižavanju ili fizičkoj prisili. Preporučuje se policijsko upozorenje, naknada štete, redovno pohađanje nastave, rad u korist lokalne zajednice ili humanitarne organizacije, te psihološko ili drugo savjetovanje.

M.Šodić

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!