MANJE SKLOPLJENIH BRAKOVA, VIŠE RAZVODA Evo i zašto

U Prijedoru su, prema podacima Centra za socijalni rad, razvodi sve učestaliji. Tako su u 2018. godini registrovana 73 razvedena braka, što je za 39 više nego 2017. godine. Ne ohrabruju ni podaci Gradske uprave, prošle godine sklopljena su 492 braka, što je za 49 manje u odnosu na 2017. godinu.

Razloga za pucanje brakova je mnogo. –  U prvom redu je nepripremljenost mladih ljudi za brak i nerealna očekivanja od braka. Razni poroci kao što je alkoholizam i kocka, nasilje u porodici, bračne preljube, seksualne disfunkcionalnosti partnera. Često imamo i slučajeve neprihvatanja kulturnog i vrijednosnog sistema partnera, odnosno njegovih ambicija, interesovanja, te stila života. Možemo tu navesti i specifične ličnosti koje dovode do konfliktnih situacija, kao i česta razdvojenost partnera koja je jako izražena u današnjem vremenu – pojašnjava Dragana Savić Pešević, socijalni radnik.

Oni koji imaju maloljetnu djecu, Zakon obavezuje da prije tužbe za razvod braka podnesu zahtjev za pokušaj mirenja. U ovoj godini Centru za socijalni rad podnijeto je 94 takvih zahtjeva, a samo 20 odsto bračnih parova nastavilo je zajednički život nakon mirenja.

Psiholozi savjetuju da trebamo postaviti sebi pitanje zašto želimo ostati u braku. Ako je odgovor da želimo ostati samo zato što imamo djecu, zbog statusa ili nas je strah osude okoline, a partnera jedva da možemo podnijeti, onda to zasigurno nije dobar razlog za ostanak u braku. – Brak bi trebao biti odnos u kojem oba partnera prihvaćaju i poštuju jedno drugo. Međusobno se usklađuju, rastu zajedno. U brak trebaju ulagati oba partnera, a ne samo jedan jer ako je ulaganje samo s jedne strane,  dugoročno će taj odnos postati nepodnošljiv – smatraju psiholozi.

Za brak se treba boriti ako ima imalo ljubavi među partnerima, treba pokušati raditi na odnosu i popraviti ona ponašanja koja su odnos narušila.

M.Šodić

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!