3.8 C
Prijedor
Srijeda, 29 Marta, 2023

MASAŽA STOPALA KAO LIJEK ZA RAZLIČITA OBOLJENJA (UPUTSTVO)

Najnovije vijesti

Njihovom stimulacijom, tačnije, masažom, stimuliše se i rad tih organa. Cijela ova vještina, ili nauka, u zavisnosti od pogleda, naziva se refleksologija i već se hiljadama godina koristi u Kini, ali od nedavno i u svim djelovima svijeta. Upravo zahvaljujući velikom interesovanju i dugom istraživanju nastale su „mape“ stopala koje pokazuju koje tačke imaju vezu sa kojim organom. Stopala i organi povezani su nervnim sistemom, a rezultati su izuzetni. Ova masaža bazira se na pokretanju uspavane unutrašnje energije.

Kako se radi masaža stopala?

Nije teško naučiti ovaj interesantni vid liječenja, tako da se možete masirati i sami. Ipak, naravno, najlepše je kada Vam masažu pruža druga osoba, a Vi imate mogućnost da se u potpunosti opustite. Masaža traje svega 15-20 minuta, ali prethodno treba proučiti nekoliko detalja. Prije masaže, zagrijte oba stopala, kako biste poboljšali cirkulaciju.

U zavisnosti od toga koje organe želite da stimulišete, pritiskaćete određene tačke. Ipak, stručnjaci preporučuju masažu cijelih stopala, pošto bez obzira na to što Vam je neki organ u potpunosti zdrav, neće mu škoditi još malo podsticaja. Kako bi bila djelotvorna za cijeli organizam, masaža treba da se obavlja u oba pravca: od vrhova stopala prema srcu i obrnutno, prema prstima. Refleksne tačke masiraju se kružnim pokretima, u smijeru kazaljke na satu, od 10 do 30 sekundi svaka. Ukoliko je neka tačka previše osjetljiva, treba skratiti vrijeme masiranja, ali ponoviti više puta. Kako bi se postigli najbolji rezultati, masažu treba početi tretiranjem tačaka koje utiču na organe za eliminisanje nečistoća iz organizma, kao što su: bubrezi, jetra, bešika, žuč, pluća. Ukoliko želite da masirate samo konkretne tačke pogledajte gornju sliku.

Ove tačke potrebno je stimulisati čak i ako nemate problema sa nekim od navedenih organa. Istraživanja su pokazala da se na završecima nerava na stopalima nakupljaju soli kalcijuma i kristali mokraćne kiseline, što dovodi do otežanog rada žlezda i organa. Ova nakupljanja posljedica su hodanja, stajanja, neudobne odjeće, ali i stresa. Nakon što se završi tretiranje organa za čišćenje, treba preći na tačke za organe koji izazivaju posebne probleme. Tačnije, prelazi se na tačku koja stimuliše oboljeli organ.

Da li masaža treba da boli?

Refleksna masaža ne treba da bude bolna, ali se može desiti da određena tačka izaziva jak bol, što je najčešće znak nekog prikrivenog problema sa određenim organom. Na taj način otkriva se koje organe treba tretirati više. Masaža je na jedan način dijagnostički tretman, pošto oštar i prodoran bol najčešće ukazuje na akutni, a tuplji bol na hronični problem. Ukoliko se masaža koristi samo za opuštanje, tretman treba početi masiranjem nožnog palca u svim pravcima, pošto je direktno povezan sa nervima glave. Ostale dijelove treba masirati u smjeru suprotnom od kazaljke na satu. Ova masaža izuzetno je delotvorna za stresne i napete situacije. Takođe, masažom stopala, posebno palca, može se postići i znatno bolji san pa čak i izliječiti nesanica.

Koliko dugo se primenjuje masaža stopala?

Terapija masažom može se primenjivati svaki dan 10 ili 20 dana, ali zatim treba napraviti pauzu. Ukoliko se masaža radi preventivno i radi poboljšanja celokupnog rada organizma, izvodi se jednom nedjeljno. Refleksna masaža podjednako je učinkovita i kod dece i kod odraslih, ali su istraživanja pokazala da nije preporučljiva trudnicama, osobama sa povišenom temperaturom, unutrašnjim krvarenjem, trombozom ili ugrađenim pace maker aparatom.

Refleksologija se najčešće primjenjuje za liječenje glavobolje (migrene), sportskih povreda, bolova u ramenima ili koljenima, menstrualnih bolova, problema kičmenog stuba. Izuzetno je korisna za poboljšanje varenja i uspješno rešava probleme bolova u želucu, pojačane kiseline, nadimanja ili dijareje.

Koristi se i za liječenje disajnih puteva, posebno oboljenja kao što su astma, bronhitis i upala sinusa. Masaža stopala, ali i svaka masaža, podstiče cirkulaciju što dovodi do većeg protoka kiseonika u organizmu i liječenja problema kao što su bolovi u listovima i grčevi u nogama. Mnogi ipak ovu masažu koriste kako bi poboljšali celokupan organizam i imunitet ili se riješili hroničnog umora. Posebno su važna dejstva ove masaže na mentalne sposobnosti, smanjenje stresa, depresije i anksioznih stanja kao i poboljšanje koncentracije i kreativnosti.

(cajeviza)

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!