29.5 C
Prijedor

(VIDEO) MATURANTI IZ NEKADAŠNJEG ŠUP-a LJUBIJA OBILJEŽILI 54. GODIŠNJICU MATURE

Petnaest učenika nekadašnje Škole u privredi, koja je tad postojala u Ljubiji obilježili su pedesetčetvrtu godišnjicu mature. Vidno raspoloženi i srećni što su kao i nekad u školskim klupama opet zajedno u glas kažu da ne propuštaju godišnjice mature.

Milan Sredić kaže da se sjeća svih detalja iz školske klupe, premda su davnih 70-tih završili zanat za automehaničare. Tada je u Ljubiji postojao i Dom za učenike, u kojem su svi bili, a imali su besplatno i tri obroka. Druženje, prijateljstvo, iskrenost vezalo je više od pola vijeka.

„Ta generacija, što smo zajedno išli u razred, družili se te tri godine i danas se evo družimo i čuvamo to drugarstvo. Okupljamo se svake godine da se eto ne zaboravi ni naša škola, ni naši učenički dani“, navodi Srdić i dodaje da se na ovakvim okupljanjima podsjete na mladalačke dane, prve ljubavi i učeničkih klupa, u kojima su marljivo sticali znanja.

Imali su kako kažu i praktični dio nastave, a svi koji su domah po završetku školovanja dobili posao mogli su spremno da se uhvate u koštac sa svim izazovima.

Slavko Bera, organizator ovogodišnjeg druženja i proslave mature kaže da je desetak njihovih kolega umrlo, ili poginulo u minulom ratu, ali da ih se oni uvijek sjećaju i pominju ih kad god se sretnu i evociraju uspomene.

„Ostalo nas je petnaest, koji se okupljamo svake godine. Održavamo odnose i s onima koji su otišlidalje, ne žive ovdje, ali redovno održavamo kontakte i najbitnije je da čuvamo to naše drugarstvo.

Bera kaže da bi poručio današnjoj omladini da uči i samo uči, jer bez znanja kaže nema ništa.

Gordana Kaurin

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na https://kozarski.com/

NAJČITANIJE