16.8 C
Prijedor

(VIDEO) MELANOM – NAJOPASNIJI OBLIK RAKA KOŽE

Danas se obilježava Svjetski dan borbe protiv melanoma, najrijeđeg, ali i najopasnijeg raka kože. Najučestaliji je kod osoba starijih od 50 godina, ali se može javiti i kod mlađih osoba. Ukoliko se rano otkrije postoji velika šansa za ozdravljenje. Ove godine se obilježava pod motom: „Živi i uči i nauči da živiš“.  U prijedorskoj bolnici „Dr Mladen Stojanović“ radi se kampanja i organizuju besplatni pregledi  kože. Za sve koji su zainteresovani besplatni pregledi će se raditi 15. i 16. maja od 11 do 13 časova, kao i 22. i 23. maja u istom terminu, a pregledi se mogu zakazati na broj telefona 052 238-411 lokal 214. Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, dva do tri miliona ljudi godišnje oboli od nekog oblika zloćudnog tumora kože, među kojima je čak 132.000 najzloćudniji oblik – melanom.

„Ti dani borbe protiv  malignog melanoma su prisutni u kampanjama skoro svih dermatoveneroloških ambulanti  u BiH.Pacijenti se mogu prijaviti za besplatne preglede, bez uputnice, bitno je samo da zakažu termin“, rekao je dr Dejan Elenkov, šef Odsjeka dermatovenerološkog odjeljenja u prijedorskoj bolnici „Dr Mladen Stojanović“.

Gordana Kaurin

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na https://kozarski.com/

NAJČITANIJE