– Radeći u Muzeju, a to je prilično dug period, nastojao sam da prikupim bar po zrnce te istorije vezane za Prijedor – kaže Milenko Radivojac, arheolog, hroničar grada i čovjek koji je 39 godina radio i bio na čelu prijedorskog Muzeja. Posljednja dva mjeseca vrijedno sarađuje na nastajanju feljtona o istorijatu Prijedora.

Iskreno kaže da mu je rad na ovom feljtonu zanimljiv, tim više, jer nema puno podataka o gradu koji postoji tek 300 godina. Prijedor je, kako kaže,  i  jedan od najmlađih gradova u BiH. – Zamislio sam to kao neke sličice iz istorije našeg grada, pa smo pričali o njegovom nastanku, uslovima nastanka,  o saobaćaju i  trgovcima, pa sakralnim objektima, znači svemu onom što čini život jednog grada. I mislim da smo u tom uspjeli – kaže Radivojac i dodaje da mu izuzetno prija to što je feljton imao pozitivan odjek kod njegovih sugrađana.

– Stanu, pričaju sa mnom, kažu mi da taj materijal iz “Kozarskog vjesnika”  prikupljaju, planiraju da ga ukoriče da ga imaju za uspomenu, neki ga čitaju svojoj djeci… Uglavnom, reakcije su prilično pozitivne. Potrudićemo se još nekoliko nastavaka da iznesemo na vidjelo, nešto što obični i ljudi koji su došli u Prijedor, ne znaju. Ovo je divna prilika da saznaju nešto iz te istorije, političke, kulturne ili kakve god hoćete – kaže Radivojac.

U narednom broju “Kozarskog vjesnika” slijedi deveti nastavak ovog feljtona. Ukoliko bude prilike, dio ovog materijala mogao bi, uz ono što je Radivojac u svom bogatom radnom vijeku prikupio i objavio, poput  mnoštva tekstova i fotografija vezanih za Prijedor, biti pretočen i u knjigu.

M. Z.