22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

Ministar Pašalić posjetio Šumsko gazdinstvo Prijedor

Najnovije vijesti

Prijedorsko šumsko gazdinstvo i prošle godine ostvarilo je najveću dobit u iznosu od 1,1 milion KM u Javnom preduzeću “Šume Republike Srpske”. To je ujedino i razlog posjete ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, Borisa Pašalića, ali i prilika da se bolje upozna o problemima sa kojima se ovo gazdinstvo suočava i smjernicama domaćina kako da se unaprijedi rad na terenu.

– Sve što se radi, radi se na osnovu određenih zakonskih i podzakonskih akata. Naravno da uvijek ima potrebe da se ti zakoni i pravilnici dorade, treba prepoznati gdje su ti ograničavajući faktori i treba ih korigovati. Razgovarali smo o izmjeni Zakona o šumama koji je već na snazi 11 godina i trebaju mu značajne izmjene. Pomenuli smo koje bi to izmjene bile, a razgovarali smo i o mehanizaciji. U nekim šumskim gazdinstvima naprosto vi imate takvu konfiguraciju da je neisplativo imati svoju mehanizaciju, te da je mnogo jeftinije koristiti usluge izvođača, u nekim je obrnuta situacija. Tako da postoje specifičnosti koje se moraju uvažiti i zato određena akta treba brzo revidirati, kako bi se olakšalo poslovanje. Sve što smo čuli na ovom sastanku mnogo će da olakša naše dalje postupke, koje ćemo realizovati  u narednom periodu – rekao je Pašalić.

Saša Bursać, direktor Šumskog gazdinstva Prijedor, rekao je da uprkos pozitivnom poslovanju, postoje stari i novi problemi koje pokušavaju da prevaziđu, te da su naišli na razumijevanje resornog ministarstva.

-Tražili smo pomoć od ministra, prije svega oko raspolaganja našim sredstvima koje smo zaradili u Šumskom gazdistvu Prijedor. Postigli smo dogovor oko nekih zakonskih prepreka i nedoumica, kao i nekih nedorađenih stvari, jer pokušavamo da se usaglasimo oko odrešenih detalja, koji su nama jako bitni za proizvodnju – rekao je Bursać.

U Šumskom gazdinstvu Prijedor trenutno je zaposleno 225 radnika,  a površinski je, na teritoriji šest opština prijedorske regije, najveće gazdinstvo u “Šumama Republike Srpske”.

M.Šodić