Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je da su mjere koje je Srpska preduzela s ciljem sprečavanja širenja virusa korona dale rezultat i da je bar za sada izbjegnut italijanski i španski scenario.

“Srpska nije čekala ni na koga da sprovodi određene mjere. Odlučnost tima koji rukovodi ovom situacijom doprinijela je da se nalazimo u povoljnoj situaciji. Podaci koje trenutno imamo pokazuju da smo sigurno za sada izbjegli italijanski i španski scenario. Međutim, epidemija može biti veoma varljiva i kada bi se virus pojavio u nekoliko domova za stara lica slika bi se drastično promijenila”, napominje Šeranić.

Prema njegovim riječima, trenutna epidemiološka situacija u Srpskoj je dobra, ali bez obzira na to što pojedine države relaksiraju svoje mjere to nije odgovarajuće u ovom trenutku.

“Imamo osobe koje ne mogu jasno da utvrde kontakt u smislu zaraze zbog čega smo pooštrili mjere, te je nošenje rukavica i maski obavezno. Od našeg ponašanja zavisi koliko će sve ovo trajati, a moramo pratiti i šta se događa u regionu, jer sve to može da dovede do promjene toka epidemiološke krivulje, što nam nije cilj. Treba da i dalje držimo ovaj nivo budnosti”, rekao je Šeranić za “Glas Srpske”.

On je napomenuo da, i kada budu relaksirane trenutne mjere, život neće biti identičan kao što je bio prije epidemije.

“Moraćemo svi da se naviknemo na mjere lične zaštite i da nastavimo da se ponašamo odgovorno i oprezno. I tokom ljeta i jeseni moraćemo da se prilagodimo na ovu ličnu zaštitu kao što je nošenje maski. Češka jeste išla u relaksiranje mjera, ali je ostavila obavezu nošenja maski, tako da ćemo sigurno ići u tom pravcu. Kada budemo relaksirali mjere za uslužne djelatnosti, kao što su frizerski saloni, pitanje je kakvu će vrstu zaštite ta lica morati da nose da bi pružala usluge”, naglasio je Šeranić.

Govoreći o ključnim mjerama koje su Republiku Srpsku spasile od najgoreg scenarija, Šeranić je naveo da je najvažnije bilo zatvaranje škola i kafića.

“Krećući se kroz sve ove sedmice donosili smo mjere, kako epidemiološke u smislu smještanja ljudi koji su u različitom statusu zaraze na različita mjesta, odnosno razdvajanje svih tih osoba, kao i mjere koje se odnose na naše ponašanje u zajednici, počevši od nošenja maski, načina ulaska u prodajne objekte i ponašanja u javnom životu”, kaže Šeranić.

On je istakao da zdravstveni sistem u Srpskoj funkcioniše.

“Imamo 13 zaraženih zdravstvenih radnika u javnim zdravstvenim ustanovama. S obzirom na to da smo zdravstveni sistem prilagodili epidemiji i tražili da se kroz bolnice reaguje samo na hitne slučajeve, smanjili smo i obim posla koji se odnosi na redovan proces rada u zdravstvenim ustanovama. Organizovanje timova u bolnicama omogućilo je da i u slučaju kada se zdravstveni radnik zarazi, sve može i dalje da funkcioniše”, rekao je Šeranić.

On je naveo da je nabavka testova otežana, jer su zatvorene granice.

“Imamo između 10.000 i 15.000 testova, a potpisan je i ugovor o nabavci još 25.000 do 30.000”, rekao je Šeranić.

On je naglasio da su lica oporavljena od bolesti izazvane virusom korona onda
kada imaju dva uzastopna negativna nalaza u roku od 24 časa.

“Nakon toga ona još 14 dana provode u izolaciji i prati se njihovo zdravstveno stanje. U toku su istraživanja koja će pokazati koje su to posljedice koje nakon preležane bolesti ovaj virus može da ostavi i u kojim ciljnim grupama. Nakon tih 14 dana te osobe se mogu vratiti uobičajenim aktivnostima i normalnom funkcionisanju”, pojasnio je Šeranić.

Odgovarajući na pitanje da li će građani steći kolektivni imunitet kada sve ovo prođe, Šeranić kaže da je to moguće sprovođenjem vakcinacije ili zarazom svih građana simptomatski ili asimptomatski.

“Istraživanja koja će govoriti o našem kolektivnom imunitetu radićemo nakon epidemije. Analize uzoraka iz krvi na prisustvo antitijela pokazaće koliko je stanovništvo u Srpskoj imuno na ovaj virus. Što nas više bude zaraženo, naš imuni odgovor biće bolji”, rekao je Šeranić.

SRNA

PrethodniVIRUSOM KORONA ZARAŽENA JOŠ ČETIRI LICA, OPORAVLJENO 167
SlijedećiZABILJEŽENO 149 PREKRŠAJA NEPOŠTOVANJA ZABRANE KRETANJA