MUZEJ KOZARE – VIRTUELNA IZLOŽBA LEGATA ZDRAVKA VAJAGIĆA (video)

Muzej Kozare i Kulturno- obrazovni centar Novi Grad  bogatiji su  za 19  ulja na platnu, velikog formata, koje je  ovim ustanovama poklonio vrhunski umjetnik  Zdravko Vajagić.

-Iza nas je ogroman posao koji smo uspjeli privesti kraju i pored komplikovanih carinskih procedura  – kaže Zoran  Radonjić, direktor Muzeja Kozare, ustanove koja je otvorila virtuelnu izložbu legata ovog umjetnika.

Radonjić ističe da ih je osim legata posebno obradovala Vajagićeva izjava kojom je pojasnio motiv zbog kojeg im poklanja slike čija  vrijednost je procijenjena na oko 80.000 maraka.  Bilo je to 2017. godine  kada je ovaj vrhunski umjetnik imao samostalnu izložbu u Muzeju Kozare. 

-A to je da on  ovo područje smatra i doživljava kao njegov duhovni prostor.  Vjerujem da se taj doživljaj formirao prilikom njegove posjete Muzeju Kozare i izložbe koju smo  ovdje imali 2017. godine. Tad smo posjetili i Novi Grad i dio njegove familije koja živi u blizini. Već tad je autor  izrazio želju da se na neki način  oduži ovim gradovima – rekao je Radonjić.

Vajagićev legat i organizacija  Trećeg  Međunarodnog  bijenala radova na papiru dvije su  svijetle tačke u radu Muzeja Kozare. Praktično oba kulturna događaja podsjećaju na normalna vremena.

 -Kako zbog obima događaja tako i samog pristupa što u velikoj mjeri podsjeća , na ona neka normalna vremena. Sve oko Bijenala se odvija kao i ranije , stižu radovi, osim te male promjene u terminima žiriranja, sve ostalo je ostalo potpuno identično tako da se nadamo da će izložba koju smo planirali za 20. avgust ličiti na neka prethodna i bolja vremena – ističe Radonjić.

Izložba poklonjenih radova Zdravka Vajagića dostupna je na sajtu  Muzeja Kozare.

M.Z.

You must be logged in to post a comment Login

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!