18.8 C
Prijedor
Petak, 1 Decembra, 2023

MUZIČARI BRILJIRALI – PROPUST ORGANIZATORA NA ŠTETU DJECE

Najnovije vijesti

U Prijedoru je danas izveden “Karneval životinja” francuskog kompozitora Kamija Sen-Sansa na oduševljenje prijedorskih predškolaca i osnovaca, ali je prodaja većeg broja karata nego što je kapacitet Pozorišta Prijedor ostavila više od 120 učenika napolju.
Didaktički koncert i muzičku predstavu za djecu izveli su Kamerni orkestar “Kastra”, profesori muzičkih škola, studenti Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i dirigent Branka Radošević Mitrović, te glumci Sandra LJubojević i Milan Trninić.

Više od 20 muzičara na sceni svojim instrumentima oponašalo je zvukove raznih životinja, a između muzičkih stavova glumci su svojom igrom pojašnjavali i najavljivali šta će biti odsvirano.

Po završetku koncerta uslijedila je interakcija muzičara i publike, kada su djeca imala mogućnost da sviraju instrumente, pitajući muzičare ono šta žele znati o pojedinim instrumentima i slušaju kako pojedini instrumenti zvuče van orkestra.

Sjenku na jedinstven događaj i rijetku priliku da se djeci približi klasična muzika bacio je propust u organizaciji koncerta, budući da je u prodaju pušteno 500 ulaznica, a sala Pozorišta Prijedor ima kapacitet od 300 mjesta za sjedenje.

Direktor Pozorišta Prijedor Zoran Baroš rekao je da je ova kuća obezbijedila prostor, da nije učestvovala u samoj organizaciji i da je od Muzičke škole “Savo Balaban” Prijedor, koja je učestvovala u organizaciji, samo dobila određen broj ulaznica za prodaju, ali da mu nije bilo poznato da je ukupno u prodaju pušteno više ulaznica nego što pozorišna sala ima mjesta.

Direktor Muzičke škole “Savo Balaban” Prijedor Gojko Rađenović rekao je da je više subjekata učestvovalo u organizaciji, da jeste pušteno 500 ulaznica u prodaju i da je zbog toga “došlo do pometnje”, te da mu je žao što su učenici jedne škole uskraćeni za današnju predstavu.

“Nama je bio cilj da napunimo salu i drago nam je da je ovakav događaj izazvao ovoliko interesovanje. Nažalost, nije se mogao dobiti još jedan termin da bi svi koji su kupili karte mogli koncert i pogledati. Svima koji su napustili događaj biće vraćen novac”, rekao je Rađenović Srni.

Pored učenika Muzičke škole “Savo Balaban”, učenika Osnovne škole “Petar Kočić” Prijedor, tri predškolske grupe Dječijeg vrtića “Radost” i nekoliko desetina građana Prijedora, ulaznice za koncert kupilo je i više od 120 učenika Osnovne škole “Desanka Maksimović” Prijedor.

Direktor ove škole Zdravko Budimir pred početak koncerta donio je odluku da povuče djecu ove škole iz prepune sale Pozorišta Prijedor jer za njih nije bilo mjesta za sjedenje.

“Karneval životinja” realizuje se zahvaljujući podršci Asocijacije kompozitora – muzičkih stvaralaca i Muzikološkog društva Republike Srspke, a organizator je Centar modernih znanja iz Banjaluke.

srna