3.8 C
Prijedor
Srijeda, 29 Marta, 2023

NA DIJALIZI PREKO SEDAMDESET PACIJENATA OD 30 DO 88 GODINA STAROSTI

Najnovije vijesti

Preko sedamdeset pacijenata dolazi na hemodijalizu u prijedorski Dijalizni centar, i to ne samo iz Prijedora, već i šire regije. Deset pacijenata je iz Sanskog Mosta. U sedam godina, koliko Dijalizni cantar radi, zabilježen je rast pacijenata, navodi dr Ljubomir Vuković, načelnik Centra. Srećom, broj mlađih pacijenata je veoma mali.

– Devedeset posto pacijenata dolazi nam u terminalnoj fazi bubrežne insuficijencije. To su ljudi koji su se godinama liječili zbog bubrežne slabosti, došli u fazu pet i krenuli sa hemodijalizom. Kad je u pitanju strartost tih pacijenata, ona se kreće od trideset pa do 88 godina, koliko ima naš najstariji pacijent – naveo je dr Vuković. U tih sedam godina, pet pacijenata je dobilo nov bubreg, dok trenutno tri kompletno obrađena pacijenta čekaju na poziv za transplantaciju, kaže dr Vuković.

– Kod nas se rade živosrodne transplantacije: ako ima neko od porodice spreman da daruje bubreg. Ukoliko postoji kompatibilnost, nikakav problem nije odraditi transplantaciju u Banjaluci – kaže dr Vuković.

Transplantacija i dalje predstavlja problem za pacijente u RS, jer donorski sistem nije dovoljno razvijen. Zato većina pacijenata, koji nemaju srodnike spremne donirati bubreg, ove zahvate obavlja u inostranstvu gdje se vrši kadaverično donorstvo. Srbija koja je nedavno ušla u „Eurotransplant“ i Hrvatska, koja je izuzetno razvila donorsku mrežu, treba da budu primjeri kako se radi. Da bi se sačuvala normalna funkcija bubrega, najvažnija je prevencija. To, prije svega, podrazumijeva zdrav stil življenja i redovne kontrole.

– Bitno je redovno kontrolisati krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Mora se unositi dovoljno tečnosti, od litar i po do dvije litre u 24 sata. Ne smije se pušiti, mora se biti fizički aktivan, regulisati tjelesnu težinu i hraniti se pravilno – navodi Vuković.

Statistike pokazuju da u svijetu svaka deseta osoba ima neki oblik bubrežnog oboljenja. Upravo zato je važno na vrijeme krenuti sa kontrolama, jer ranim otkrivanjem smanjuje se rizik od ozbiljnijih posljedica po zdravlje.

Z.J.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!