18.8 C
Prijedor
Četvrtak, 21 Septembra, 2023

NA DIJALIZI PREKO SEDAMDESET PACIJENATA OD 30 DO 88 GODINA STAROSTI

Najnovije vijesti

Preko sedamdeset pacijenata dolazi na hemodijalizu u prijedorski Dijalizni centar, i to ne samo iz Prijedora, već i šire regije. Deset pacijenata je iz Sanskog Mosta. U sedam godina, koliko Dijalizni cantar radi, zabilježen je rast pacijenata, navodi dr Ljubomir Vuković, načelnik Centra. Srećom, broj mlađih pacijenata je veoma mali.

– Devedeset posto pacijenata dolazi nam u terminalnoj fazi bubrežne insuficijencije. To su ljudi koji su se godinama liječili zbog bubrežne slabosti, došli u fazu pet i krenuli sa hemodijalizom. Kad je u pitanju strartost tih pacijenata, ona se kreće od trideset pa do 88 godina, koliko ima naš najstariji pacijent – naveo je dr Vuković. U tih sedam godina, pet pacijenata je dobilo nov bubreg, dok trenutno tri kompletno obrađena pacijenta čekaju na poziv za transplantaciju, kaže dr Vuković.

– Kod nas se rade živosrodne transplantacije: ako ima neko od porodice spreman da daruje bubreg. Ukoliko postoji kompatibilnost, nikakav problem nije odraditi transplantaciju u Banjaluci – kaže dr Vuković.

Transplantacija i dalje predstavlja problem za pacijente u RS, jer donorski sistem nije dovoljno razvijen. Zato većina pacijenata, koji nemaju srodnike spremne donirati bubreg, ove zahvate obavlja u inostranstvu gdje se vrši kadaverično donorstvo. Srbija koja je nedavno ušla u „Eurotransplant“ i Hrvatska, koja je izuzetno razvila donorsku mrežu, treba da budu primjeri kako se radi. Da bi se sačuvala normalna funkcija bubrega, najvažnija je prevencija. To, prije svega, podrazumijeva zdrav stil življenja i redovne kontrole.

– Bitno je redovno kontrolisati krvni pritisak i nivo šećera u krvi. Mora se unositi dovoljno tečnosti, od litar i po do dvije litre u 24 sata. Ne smije se pušiti, mora se biti fizički aktivan, regulisati tjelesnu težinu i hraniti se pravilno – navodi Vuković.

Statistike pokazuju da u svijetu svaka deseta osoba ima neki oblik bubrežnog oboljenja. Upravo zato je važno na vrijeme krenuti sa kontrolama, jer ranim otkrivanjem smanjuje se rizik od ozbiljnijih posljedica po zdravlje.

Z.J.