Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Alen Šeranić rekao je danas da su na virus korona pozitivna još dva lica u Srpskoj, dok je ukupan broj zaraženih porastao na 348.
Šeranić je na konferenciji za novinare u Banjaluci istakao da je u protekla 24 časa testirano 179 osoba.

“Riječ je o muškarcima srednje i mlađe životne dobi iz Banjaluke i Laktaša. Jedan je hospitalizovan u bolnici, a drugi će biti upućen u Studentski centar u Banjaluci”, naveo je Šeranić.

On je dodao da još nije vrijeme za opuštanje i da svi treba da se pridržavaju preporuka i propisanih mjera.

“Struktura ovih nalaza se najviše odnosi na zdravstvene radnike čije smo nalaze uzimali u Banjaluci, Bijeljini, Gradišci i Istočnom Sarajevu. U okviru ovih nalaza su i oporavljene osobe iz Studentskog centra i lica iz lokalnih karantina koja smo počeli da testiramo i otpuštamo kućama”, naglasio je Šeranić.

On je dodao da je dobro što ove ciljne grupe pokazuju da su sva lica negativna, jer jedno pozitivno lice može da usloži situaciju s obzirom na broj kontakata koje imaju i posao kojim se bave.

Prema njegovim riječima, do sada se od bolesti izazvane virusom korona oporavilo 65 osoba, a najviše ih je u Banjaluci.

“Iz Banjaluke je 46 osoba, sedam iz Laktaša, tri iz Kneževa, te po dva iz Modriče, Prnjavora i Čelinca. Broj oporavljenih je u proporciji sa brojem osoba koje su pozitivne na virus korona”, kaže Šeranić.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite je podsjetio da je do sada od posljedica bolesti izazvane virusom korona preminulo 12 lica u Srpskoj od kojih je 11 liječeno u Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Republike Srpske u Banjaluci, a jedno u bolnici u Bijeljini.

Prema njegovim riječima, u UKC se nalazi 37 pacijenata sa srednje teškom i teškom kliničkom formom od kojih je pet na respiratoru, u izolaciji je 10 osoba koje čekaju nalaze, a na staroj lokaciji Pulomlogije je smješteno 46 lica sa lakšom i srednjom kliničkom slikom.

Šeranić je dodao da su po tri pacijenta pozitivna na virus korona na liječenju u bolnicama u Doboju, Bijeljini i Zvorniku, a dva u Istočnom Sarajevu.

“Iz kućne izolacije je izašla 14.991 osoba, a pod zdravstvenim nadzorom je još njih 6.773. Prema jučerašnjim rezultatima kontrola vidjeli smo da građani nisu kršili mjere kućne izolacije i to je dobro. I dalje treba da se držimo preporuka i nastavimo da radimo i ponašamo se kao i do sada”, poručio je Šeranić.

Govoreći o stanju na graničnim prelazima, on je istakao da se u karantinima u Gradišci, Brodu, Šamcu, Rači i Karkaju nalazi 45 osoba, te da sistem nadzora nad putnicima koji dolaze iz inostranstva funkcioniše bez problema.

Kada je riječ o starosnoj strukturi pozitivnih na virus korona, Šeranić je rekao da ih je najviše u grupi od 30 do 64 godina starosti – 232, u starosnoj grupi između 65 i 74 godine ih je 29, a starijih od 75 godina 23.

srna

PrethodniRASTE BROJ DONACIJA ZA SANIRANJE POSLJEDICA VIRUSA KORONA
SlijedećiPODJELOM PAKETA PRIJEDORSKI ROMI OBILJEŽILI SVOJ DAN (video)

1 COMMENT

  1. Ljudi, jel moguce da nemate objavljen kontakt telefon za osobe koje sumnjaju da su zarazne korona virusom i koje se osecaj jako lose. Rodjaka ima vec danima 39 temperaturu, dali su joj u Prijedoru, antibiotik i poslali kuci. Nema kome da se obrati