Nagrada „Stražilovo“ Prijedorčaninu Milošu Puđi

Ovogodišnja nagrada ”Stražilovo” za najbolјi pjesnički prvenac objavlјen u „Brankovom kolu“ pripala je Milošu Puđi (1999) iz Prijedora za zbirku pjesama „Kolska igra“. Ovu odluku žiri „Brankovog kola“ u sastavu: Nenad Grujičić, Ivan Lalović i Rastko Lončar, donio je jednoglasno.

– Prva knjiga Miloša Puđe na mahove diše milјkovićevskim krvotokom, ponajpre u pojavi ptice kao simbola duše, veze između neba i zemlјe. Naziv knjige, „Kolska igra“, nosi u sebi jaka značenja. Kolo (cirkulus–obruč) jeste energetski krug, znak lјudske egzistencije. Kao simbol sunca, kolo predstavlјa krug rođenja i smrti, vječno vraćanje i trajnu nepostojanost. A u drugom dijelu sintagme, nailazimo na –  igru, koja je simbol borbe protiv smrti, simbol dijaloga čovjeka sa nevidlјivim. Na zanatskom planu, Miloš Puđa se laća i klasičnih formi, čak i sonetnog vijenca, nastojeći da svoj poetički koncept dodatno učini što održivijim. Pojava ovog izuzetnog pjesničkog prvenca sasvim se izdvaja iz mnoštva uobičajenih prvenačkih poetskih zapisa koji su preplavili javni i novomedijski prostor. Povjerujmo u divno čudo ostvarenog orfejskog puta jednog novorođenog srpskog pjesnika u ljepoti i slobodi maternjega jezika – navodi se u obrazloženju žirija.

Prestižna nagrada ”Stražilovo” traje četiri i po decenije –  od daleke  1973. godine. Među dosadašnjim dobitnicima ove nagrade  nalaze se i Pero Zubac, Danko Popović, Luko Palјetak, Draško Ređep, Radomir Putnik, Slobodan Pavićević, Rade Obrenović, Julijan Tamaš, Vojislav Despotov, Nenad Grujičić, Ileana Ursu, Anđelko Anušić, Zafir Hadžimanov i drugi.

KV

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!