27.8 C
Prijedor

NAJVIŠE PLATE U FINANSIJAMA I OSIGURANJU, NAJNIŽE U GRAĐEVINARSTVU

Najviši prosjek plata u Republici Srpskoj u aprilu bio je u oblasti finansijskih djelatnosti i osiguranja i iznosi 1.806 KM, dok su najnižu isplaćenu platu u prosjeku dobili radnici u građevinarstvu 1.107 KM, saopšteno je iz Saveza sindikata.
Prosječna neto plata u Republici Srpskoj isplaćena u aprilu iznosi 1.400 KM i veća je za šest KM u odnosu na prosječnu neto platu isplaćenu u martu.
Niske prosječne plate primili su radnici zaposleni u djelatnosti pružanja smještaja, pripreme i posluživanja hrane, hotelijerstvo i ugostiteljstvo 1.139 KM, oblasti saobraćaja i skladištenja 1.150 KM, te prerađivačkoj industriji u iznosu od 1.200 KM.
Sindikalna potrošačka korpa za april iznosi 2.613 KM i prosječna plata je pokriva sa 53,58 odsto.
Iz Saveza sindikata podsjećaju da sindikalna potrošačka korpa sadrži troškove za prehranu, stanovanje i komunalne usluge, tekuće održavanje domaćinstva, odjeću i obuću, higijenu i njegu zdravlja, prevoz, obrazovanje i kulturu.
Porodice u Republici Srpskoj su najviše novca trošile na prehranu 1.185 KM.
Za stanovanje i komunalne usluge bilo je potrebno izdvojiti 650 KM, za prevoz 226 KM, nabavka odjeće i obuće koštala je 203 KM, dok je za tekuće održavanje domaćinstva u aprilu bilo potrebno izdvojiti 146 KM.

SRNA

Foto Centralna banka BiH

NAJČITANIJE