5.8 C
Prijedor
Utorak, 28 Marta, 2023

NARODNI ZBOR U MARIĆKOJ POSJETIO I MILORAD DODIK (video)

Najnovije vijesti

Kao i svakog Ilindana, selo  Marićka  je domaćin jednog od najvećih narodnih zborova na ovom području. Ovo je 149 godina kako se narod okuplja na ovom zboru koji se održava pored crkve brvnare posvećene Sv. proroku Iliji.

–Hvala Bogu, i ove godine, kao i prethodnih, smo se okupili ovdje uoči Svetoga Ilije.  Sve što dugo traje nečemu i vrijedi. Ovaj narod koji je došao iz svih krajeva uljepšao je naše dvorište i našu crkvu – rekao je jerej Slaviša Pančić.

Narodnom zboru u Marićkoj prisustvovao je i srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik, koji je poručio da su ovakva saborovanja dio srpskog nacionalnog identiteta.

– Jedno od najvećih takvih okupljanja je i ovo u Marićkoj, koje ne propuštam prilku da svake godine posjetim. Naprosto iz razloga što se ovdje okuplja veliki broj ljudi, i što je ovo jedna tradicija koja se polako gasi na nekim drugim prostorima u RS – rekao je Dodik.

Zamjenik gradonačelnika Prijedora Aleksandar Miljuš takođe je posjetio Marićku, i poručio da je velik broj narodnih zborova još jedna stvar po kojoj je Prijedor prepoznatljiv, i izrazio je očekivanje da će se ovo narodno zborovanje nastaviti i u godinama koje dolaze.

Z.J.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!