20.8 C
Prijedor
Subota, 23 Septembra, 2023

Narušavanje javnog reda i mira smanjeno, prekršaji u saobraćaju povećani (video)

Najnovije vijesti

Na redovnoj konferenciji za novinare u Policijskoj upravi Prijedor saopšteno je da je smanjeno narušavanje javnog reda i mira za 8 odsto i prekršaji u oblasti javnog reda i mira za 11 odsto u odnosu na isti period prošle godine, dok su prekršaji bezbjednosti u saobraćaju povećani.
Najviše prekršaja izvršeno je tučom i fizičkim napadom gdje je evidentirano 12 slučajeva, zatim vrijeđanjem koje bilježi 9 prekršaja i prosjačenjem gdje je evidentirano 6 prekršaja, rekao je Mario Milašin, načelnik Sektora policije Policijske uprave Prijedor. – Značajan pad od 67 posto u odnosu na uporedni period bilježe prekršaji o javnom redu i miru koji se odnose na ometanje državnih organa u vršenju javnih funkcija. Prijavljen je jedan maloljetnik kao izvršilac prekršaja, dok je broj recidivista u izvršenju prekršaja smanjen za 18 posto. Nije bilo narušavanja javnog reda i mira u većem obimu u kojem je učestvovalo pet ili više lica. Svi javni skupovi protekli su bezbjedno i bez incidenata. Stanje iz oblasti javnog reda i mira može se ocijeniti kao zadovoljavajuće – istakao je Milašin. Kada je riječ o bezbjednosti saobraćaja, u mjesecu avgustu evidentiran je 2.891 prekršaj, što je za 553 prekršaja ili 24 odsto više u odnosu na uporedni period prošle godine. Pored toga evidentirano je 120 saobraćajnih nezgoda, što je za 12 odsto više nego u avgustu prošle godine.


– Iz saobraćaja je isključeno 100 vozila ili 26 odsto više, od čega 53 vozila zbog teške neispravnosti, 42 vozila zbog isteka registracije i 5 vozila zbog ostalih razloga. Iz saobraćaja je isključeno 368 vozača ili 28 posto više, zbog upravljanja pod uticajem alkohola 301 vozač ili 34 posto više, što je u prosjeku 10 vozača dnevno zbog konzumiranja alkohola. Zbog upravljanja vozilom zbog nepoloženog vozačkog ispita, 41 vozač i zbog ostalih razloga 26 vozača – dodao je Milašin.

Na području Policijske uprave Prijedor, provedeno je više akcija iz oblasti bezbjednosti saobraćaja, početkom i sredinom avgusta, s akcentom na brzinu kretanja motornih vozila i na upravljanje pod dejstvom alkohola. Tom prilikom kontrolisano je 2.034 učesnika u saobraćaju, od kojih je sankcionisano njih 1.134.

V.G.