2.8 C
Prijedor
Srijeda, 30 Novembra, 2022

NEDJELJA BORBE PROTIV GLAUKOMA

Najnovije vijesti

U okviru Nedjelje borbe protiv glaukoma, koju je ustanovila Svjetska zdravstvena organizacija, u prijedorskoj bolnici već šestu godinu zaredom organizuju besplatne očne preglede.

Glaukom je hronična, teško izlječiva bolest i ukoliko se ne otkrije i ne liječi na vrijeme, dovodi do neminovnog sljepila. „Tihi kradljivac vida“, kako ga zovu, uglavnom se javlja bez simptoma i tegoba. Faktori rizika su povišen očni pritisak, starija životna dob, pozitivna porodična anamneza, visoka kratkovidost i dijabetes, objašnjava Nada Lukić, načelnica Odjeljenja oftamologije Bolnice „Dr Mladen Stojanović“, Prijedor. Bez uputnice i zdravstvene knjižice, u Oftamološkoj ambulanti pacijenti su danas mogli da izmjere očni pritisak.

– Od ranih jutarnjih časova uradili smo dosta pregleda, uglavnom ljudi iznad 40 godina starosne dobi. Od petnaest pregledanih u prijepodnevnim satima, jedan pacijent je imao malo povišen očni pritisak – kaže Lukićeva.

Medikamentozna terapija je na prvom mjestu u liječenju primarnog glaukoma s otvorenim kutom, i to sa ciljem snižavanja očnog tlaka. U slučajevima kada ova terapija nije dovoljna, može se koristiti laserski tretman. Učinak na sniženje tlaka je mali i nije trajan. U tom slučaju alternativno rješenje je operativni zahvat.

 

I.Pekarić