Iz Štaba za vanredne situacije poručuju da u Prijedoru nema novozaraženih virusom korona, pod zdravstvenim nadzorom je 964 lica, dok je njih 26 izašlo iz zdravstvenog nadzora. Još jedno lice je sankcionisano zbog nepoštovanja mjere zabrane kretanja. U karantinu na Kozari smješteno je takođe jedno lice.

S obzirom da nam u narednih 15 dana slijedi najkritičniji period, Milenko Đaković, komandant gradskog Štaba za vanredne situacije rekao je da će Štab maksimalno funkcionisati u skladu sa naredbama i zadacima Republičkog štaba za vanredne situacije. – Bez obzira na trenutno povoljnu situaciju u gradu Prijedoru, svi moramo odgovorno pristupiti ovom zadatku, kako bi najbezbolnije prošli kroz period koji slijedi – poručio je Đaković.

On je dodao da građani sve više poštuju naredbe Štaba za vanredne situacije. – Molim građane, da u narednih 15 dana ispoštuju sve naredbe Štaba, vrijeme pred nama je neizvjesno, borimo se svi sa ovom situacijom. Do sada nam je svima dobro išlo, još jednom se zahvaljujem svima koji učestvuju u ovoj borbi, zdravstvenim radnicima, volonterima, voćarima, svim ljudima koji iskazuju volju da pomognu u ovoj situaciji. Zahvaljujem se svim građanima, koji poštuju propisane mjere, jer to je jedini način da iz ove borbe izađeno kao pobjednici. Dobro je to što sve više ljudi izlazi iz zdravstvenog nadzora, a molim one koji su u izolaciji da se strpe. Budimo disciplinovani – poručio je Đaković.

Lica koja dolaze iz karantina na granicama, nakon prvog dana pregleda moraju biti usmjerena u formirane karantine u gradovima, to je najnovija naredba Republičkog štaba, pojasnio je Đaković.

–  Mi smo provjeravali da li se to odnosi na kućnu izolaciju ili na karantin, sa više strana samo dobili odgovor da se odnosi na karantin. Formirali smo tim koji će upravljati karantinom. Republički štab je propisao i pravilnik o ponašanju vezano za karantin, a tim preuzima dalje upravljanje karantinom. Očekujemo dolazak lica sa granice i ono što se može reći vezano za to, situacija je pod kontrolom – rekao je Đaković.

Karantin na Kozari raspolaže sa 30 kreveta. Umjesto na Kotlovači, karantin je od juče u Planinarskom domu “Ljubijski rudar” na Mrakovici, jer se zbog snježnih nanosa nije moglo pristupiti Planinarskom domu “Kotlovača”. Kada se vrijeme stabilizuje, Dom na Kotlovači biće na raspolaganju.

M.Šodić

PrethodniU POLJOPRIVREDNIM APOTEKAMA IMA REPROMATERIJALA (video)
SlijedećiCENTAR ZA SOCIJALNI RAD I CRVENI KRST POMAŽU STARIJA LICA (video)