8.8 C
Prijedor
Petak, 24 Marta, 2023

Nema straha od afričke kuge svinja (video)

Najnovije vijesti

Pojava afričke svinjske kuge u Rumuniji i Bugarskoj kao i zabilježenih nekoliko slučajeva u Srbiji za koje se još utvrđuje da li je riječ o ovom virusnom oboljenju, unijelo je zabrinutost i domaćih farmera. Za sad ne postoji razlog za brigu, tvrde stručnjaci, jer ovo oboljenje nije registrovano u Republici Srpskoj, a na uvoz svinja iz Srbije trenutno je stavljena zabrana.

Ilija Marjanović ,doktor veterinarske medicine, pojašnjava da je afrička kuga svinja zarazno oboljenje koje se ne može prenijeti na ljude, ali za koje još uvjek ne postoji vakcina. Ovo virusno oboljenje koje se prenosi na razne načine najveću štetu nanosi farmerima jer je neophodno, u slučaju pojave, uništiti sve do jedne svinje na farmi i propisno ih zakopati.

Utvrđivanje da li je svinja oboljela od ove bolesti ne može se obaviti u laboratorijama ovdašnjih veterinarskih stanica , tvrdi Marjanović, već specijalizovanim ustanovama u koje se šalju uzorci. On podsjeća da trenutno sem klasičnih i lako izliječivih oboljenje jedinki nema zaraznih oboljenja, a vrlo rijetki su i slučajevi trihinele. Primjera radi prošle godine zabilježen je samo jedan slučaj, tako da možemo za sad biti bezbrižni što se tiče svinjskog mesa.

P.Š.

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!