-1.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 6 Februara, 2023

NEOPHODNO ISKORISTITI POTENCIJAL DIJASPORE (FOTO+VIDEO)

Najnovije vijesti

U Kozarcu je danas održan “Prvi poslovni skup kozaračke dijaspore”, koji je organizovao Biznis centar Kozarac u saradnji sa grupacijom “Naša perspektiva” i Gradom Prijedorom. Cilj skupa je zvanično predstavljanje rada Biznis centra, kao i stimulacija saradnje domaćih i privrednika bh. dijaspore. Jusuf Arifagić, predsjednik ovog centra, rekao je da želi pokazati ljudima u dijaspori da se u BiH isplati ulagati, uprkos brojnim poteškoćama.

Jusuf Arifagić, predsjednik Biznis centra

– Siguran sam, kad je riječ o stranim investicijama, da će se ljudi koji vuku korijene odavde, najprije odlučiti da nešto urade za svoju domovinu – naveo je Arifagić.

Značaj brojne dijaspore i njezin potencijal prepoznala je prijedorska Gradska uprava.

Rade Rosić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora

– Grad je i do sada na ovom planu ostvarivao dobre rezultate. Imamo primjere dobre prakse i ulaganja predstavnika dijaspore u naš grad – rekao je Rade Rosić, načelnik Odjeljenja za privredu i poljoprivredu grada Prijedora. On je dodao da će biti uloženi dodatni napori kako bi saradnja sa dijasporom bila još bolja.

Prema podacima iz prošle godine, na svaki dolar koji je u BiH stigao kroz direktne strane investicije, došlo je sedam dolara iz dijaspore, rekao je Piter Dafi, šef Misije USAID-a u BiH.

Piter Dafi, šef Misije USAID-a u BiH

– Radi se o ogromnom potencijalu. Danas tražimo način da se on mobiliše, kako bi sledeće generacije investitora učile na iskustvu njihovih prethodnika – izjavio je Dafi.

Skup je podržan kroz projekat “Uključivanje bh. dijaspore u ekonomski razvoj”, koji finansira USAID, te projekat “Uvrštavanje koncepta migracija i razvoja u relevantne politike, planove i aktivnosti u BiH: Dijaspora za razvoj”, koji je zajednička inicijativa Ministarstva ljudskih prava i izbjeglica, Ambasade Švicarske, Razvojnog programa Ujedinjenih nacija (UNDP) i Međunarodne organizacije za migracije.

Z.J.

foto: Giga