“Smatram da je vakcinacija protiv virusa korona veoma pametna stvar. Uvijek sam se čudio ljudima koji pokušavaju da donesu sud na osnovu nečega što ne znaju dovoljno. Ja se ne razumijem u medicinu i osjećao bih se strašno glupo kada bih donosio sud o temi o kojoj ne znam ništa. Ako već ne znaš ništa, onda slušaj struku”, ovako je govorio poznati muzičar Neša Galija prilikom nedavnog gostovanja u Prijedoru.

Kaže da, kada je riječ o pandemiji i vakcinaciji protiv virusa korona, sluša riječ struke, pogotovo što u porodici ima budućeg ljekara.

“Imamo u porodici djevojku koja je 6. godina medicine i biće doktor. Kad ona krene da mi priča o tim stvarima iz nekog svog djevojačkog ugla, vidite tu snagu i iskrenost budućih velikih ljudi. Strašno sam ponosan kad pred sobom imam takve ljude koji o važnim temama umiju da zauzmu veoma ozbiljan stav. Postavlja se pitanje, kako onda da ne poslušaš struku”, komentariše Galija.

Prvi put se dogodilo u novijoj civilizaciji da cijeli svijet stane pred jednim virusom. Novim okolnostima morali su se prilagoditi svi, pa tako i muzičari.

“Dosta smo mirovali, što je suprotno onome na što smo navikli. Rad po cijeli dan, neprekidno razmišljanje o novim situacijama i izazovima koji su pred nama, to je ritam muzičara. Međutim, pandemija je zaustavila taj tempo na neko vrijeme. Pokušali smo da se snađemo u toj situaciji. Ja sam, na primjer, učio. Učio sam nešto što me odavno zanimalo i što sam stalno odlagao zbog manjka vremena”, priča Galija koji se posvetio izučavanju filmske montaže.

“Uvijek me zanimala filmska montaža. Nije me mrzilo da mjesecima skidam s interneta potrebne podatke i polako učim o tom programu. U proteklih godinu dana, vrlo ozbiljno sam radio i na pisanju nove muzike, trudeći se da napravim pomak u odnosu na prethodne periode, koliko je to uopšte moguće. To je kao da hoćete da pobjegnete od samog sebe, a pobjeći od sebe nije laka stvar. U umjetnosti je poželjno biti nov i neponovljiv, a to je i najteže. Po tome se mjeri da li je neki umjetnik veliki ili ne”, ističe Neša Galija.

Kako kaže, prisilno mirovanje nije mu suviše teško palo. Nije se dosađivao. Ipak, jedva je čekao ponovne nastupe, a veliko zadovoljstvo mu je pričinio koncert koji je u julu održao pred prijedorskom Galerijom, u okviru Festivala crteža i muzike.

“Koncerti u Prijedoru uvijek su bili dobri. Uglavnom su bili tematski drugačiji od ostalih, jer je situacija to nametala. Naša grupa je dovoljno vješta da se tome može prilagoditi. Iz tog prilagođavanja uvijek proistekne  neki neočekivani novi kvalitet, koji mi pamtimo i to je u suštini stvaralaštvo. U Prijedoru su se dešavali stvaralački koncerti koji su mijenjali našu bit, na što sam veoma ponosan”, rekao je Galija. 

Dodaje da rado svira nove pjesme, ali da je uvriježeno pravilo među muzičarima da tek kada se nove pjesme izbore za svoj status, onda ih treba izvoditi pred publikom.

“U Prijedoru sam izveo i dvije nove stvari, a to je jako dobar album koji će zaživjeti tek za nekih desetak godina. Konceptualno je postavljen kao priča o vrhunskim umjetnicima, pjesnicima i književnicima poput Milorada Mitrovića, Matije Bećkovića i Pere Zupca. Takvi velikani su dali pečat jednom vremenu. Svi smo mi učili na njihovoj estetici i velika je stvar kad se dohvatite takve poezije i takvih gromada”, zaključuje Neša Galija.

D. Sovilj

PrethodniČETIRI NAGRADE ZA PREDSTAVU “JUGOSLAVIJA, MOJA OTADŽBINA”
SlijedećiVRTIĆ RADI PUNIM KAPACITETOM, UZ POŠTOVANJE MJERA