NISKE TEMPERATURE OTEŽAVAJU PLASTENIČKU PROIZVODNJU (VIDEO)

Temperature su, već danima, ispod nultog podioka na termometru, što je mnogima stvorilo probleme. Naročito onima koji se bave plasteničkom proizvodnjom, jer zbog hladnog talasa moraju dodatno zagrijavati plastenike. Blag početak zime išao im je naruku, ali sve se okrenulo sredinom februara.

– Ovo nam uveliko otežava proizvodnju. Moramo dodatno da zagrijavamo plastenike kaloriferima, a vatru ložimo na svakih sat i po – kaže Goran Vuković, proizvođač iz Gomjenice.

Kako kaže, već sad je potrošio preko 120 metara ogrevnog drveta. Pripremljene zalihe su na izmaku, pa mora da kupuje drva, koja je u ovo doba godine teško naći. Dodatni posao priča je za sebe, jer u plasteniku se, u ovakvim uslovima, mora biti 24 sata. Sve se to, ipak, ne bi trebalo odraziti na cijenu proizvoda, u ovom slučaju cvijeća, koja je godinama na istom nivou. Ako je vjerovati meteorolozima, svoj hladni stisak zima bi trebalo da popusti već sutra. Time bi se skinuo  dio tereta sa leđa proizvođača, koji noći i dane provode u svojim plastenicima.

Z.J.

 

You must be logged in to post a comment Login

Leave a Reply

Zabranjeno je preuzimanje sadržaja bez pismene dozvole!