22.8 C
Prijedor
Nedjelja, 1 Oktobra, 2023

NOVE PADAVINE, NOVI PROBLEMI (video)

Najnovije vijesti

Zbog obilnih padavina koje su juče pogodile Prijedor, došlo je do rasta vodostaja rijeke Puharske i manjih bujičnih potoka u Puharskoj, Čejrecima, Brezičanima, Jutrogošti, Bistrici, Kozarcu, Gornjoj Omarskoj, Niševićima…  Zbog ogromne količine oborinskih voda sa Kozare, u Gornjoj Lamovitoj uništen je dio puteva i propusta, a došlo je i do pojave klizišta. Padavine su prouzrokovale velike količine površinskih voda, ugrožavanje stambenih objekata, oštećenje saobraćajnih objekata i putne infrastrukture, te poljoprivrednih zemljišta. Oštećeni su mostovi, propusti, došlo je do pojave klizišta, kao i do prekida saobraćaja na više putnih pravaca. Voda je, kažu mještani zaselaka Grahovci i Prpoši u Gornjoj Lamovitoj, nosila sve pred sobom.

– Grad je padao oko 25 minuta. Sva se Kozara slila u ovaj naš zaselak. Za dva sata, desila se ova katastrofa.  Opet se pojavilo klizište, sa kojim muku mučimo već godinama, jer nije sanirano kako treba. Voda je uništila propuste, a oko 15 kuća je odsječeno – kaže Dragoja Prpoš.

Mještani ovog dijela Gornje Lamovite danas su, zajedno sa radnicima „Niskogradnje Marjanović“, privremeno sanirali uništene propuste, kako bi se nesmetano odvijala putna komunikacija.

– To je bio prolom oblaka, nešto neviđeno za ovo mojih godina. Sve do tada smo radili u polju, bilo je lijepo vrijeme. Krenuo je grad, a voda je bukvalno probila sa Kozare i odsjekla pitku vodu za tri domaćinstva – rekao je mještanin Obrad Grahovac.

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković naložio je iste večeri službama za zaštitu i spasavanje da izvrše uvid u stanje na terenu i preduzmu neophodne mjere zaštite od voda u ugroženim područjima i ispumpavanje vode iz stambenih i podrumskih prostorija u ovim naseljima.

– Bićemo prinuđeni da se obratimo Vladi RS za pomoć u sanaciji posljedica majskih i junskih poplava. Po našim ocjenama, očigledno je da je zemljište puno vode i ne prima vodu koja se kreće po površini zemlje. Pred nama su zaista veliki poslovi, zajedno sa Direkcijom za vode, na rješevanju pitanja čišćenja vodotoka rijeka, rasteretnih kanala i rječica na području grada.  Činjenica je da dolazi i do klimatskih promjena, jer ovako velike količine padavina u kratkom vremenu nisi bile svojstvene za ovo područje tako često – rekao je Đaković.

Šef Odsjeka civilne zaštite grada Prijedora, Dušan Vranješ, rekao je da su nadležni analizirali novonastalu situaciju, kako bi pronašli najefikasniji  model djelovanja.

– S obzirom da smo mi profilisani kao sistem zaštite i spasavanja za vanredne situacije, moramo preduzeti niz mjera preventivnog karaktera kada je u pitanju održavanje odvodnih kanala i propusta. U tom segmentu mora da bude uspostavljen sistem odgovornog rada, profesionalnih struktura, građana koji tu žive pa i javnih ustanova koje se bave ovom problematikom. Natojaćemo da se preventivno minimizira problem u ovoj oblasti, te da pronađemo model blagovremenog i brzog djelovanja u ovakvim situacijama – dodao je Vranješ. 

M.Šodić