24.8 C
Prijedor

OBILJEŽAVANJE 32 GODINE OD PROBOJA KORIDORA

Na Dugoj njivi kod Modriče danas će biti obilježene 32 godina od proboja Koridora kroz Posavinu na Vidovdan 1992. godine kojim je spojen zapadni i istočni dio Srpske i otvoren put prema Srbiji, a spaseno je skoro milion i po Srba koji su bili u potpunoj blokadi.
U borbama za proboj koridora poginulo je 855 borca Vojske Republike Srpske, 14 pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Srpske, te 19 pripadnika MUP-a i Vojske Republike Srpske Krajine.

Obilježavanju će na Dugoj NJivi prisustvovati predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Radovan Višković i ministar rada i boračko-invalidske zaštite Danijel Egić.

Program počinje u 9.00 časova služenjem Svete liturgije u manastiru Svetog velikomučenika Lazara, u 11.00 časova biće položeni vijenci i cvijeće na spomen-obilježju, dok je za 11.15 časova predviđeno obraćanje zvaničnika i umjetnički program.

Povod za ovu najhumaniju operaciju bila je smrt 12 beba u porodilištu u Banjaluci zato što nisu imale kiseonika i nemogućnost njegove dostave usljed kopneno-vazdušne blokade UN.

Probojem koridora spriječena je humanitarna katastrofa budući da se ranjenici nisu mogli liječiti u bolnicama u Srbiji, a nestajalo je i svih neophodnih sredstava za život.

Ovom akcijom okončana je 42 dana duga kopneno-vazdušna blokada zapadnog dijela Srpske i Republike Srpske Krajine.

Bivši komandant odreda Posebnih jedinica milicije Republike Srpske Krajine, koji je učestvovao u proboju Koridora, Krsta Žarković izjavio je Srni da bi srpski narod nestao sa prostora Republike Srpske da nije probijen koridor kroz Posavinu 1992. godine.

“Proboj Koridora bila je jedna od najvažnijih vojnih operacija za zapadni dio Republike Srpske i tadašnju Republiku Srpsku Krajinu”, istakao je Žarković.

“Vidovdan – proboj Koridora” obilježava se u organizaciji Odbora Vlade Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova kao istorijski događaj od republičkog značaja.

SRNA

Prethodni članak
Naredni članak

NAJČITANIJE