19.8 C
Prijedor

(VIDEO) OBILJEŽAVANJE DANA POBJEDE U PRIJEDORU

U Prijedoru će 8. i 9. maja nizom manifestacija biti obilježen Dan pobjede nad fašizmom. Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Prijedor Veljko Rodić, najavio je za sutra, 8. maja, polaganje vijenca svim žrtvama ustaškog zločina na jevrejskom groblju, gdje se nalaze dvije grobnice i posmrtni ostaci oko 833 srpske žrtve. Nakon toga će obilježavanje biti nastavljeno na Partizanskom groblju  u 11 časova  polaganjem vijenaca, uz obraćanje zvaničnika i nastup učenika OŠ „Petar Kočić“.

„  Na Dan pobjede nad fašizmom u četvrtak, 9.maja, imamo zajedničku aktivnost mi iz SUBNOR-a, Boračke organizacije i Organizacije porodica poginulih, zarobljenih boraca i nestalih civila u Omarskoj, gdje će u 11 časova biti polaženi vijenci na spomenik borcima Odbrambeno-otadžbinskog rata, a potom i na spomenik narodnom heroju Milošu Mamiću. Nakon toga, idemo na Partizansko groblje, gdje će se takođe obratiti zvaničnici,  i evocirati  uspomene na ratne dane , na stradanje našeg naroda, ali i na pobjedu nad fašizmom. Učenici Osnovne škole “Vuk Karadžić” iz  Omarske će  izvesti prigodan program. Dan pobjede biće obilježen i u Ljubiji sa početkom u 11 časova”, izjavio je Rodić. On je pozvao sve građane da prisustvuju obilježavanju ovog važnog istorijskog datuma. Dodao je da je s područja Prijedora poginulo 2. 307 partizana boraca, 4. 037 žrtava fašističkog terora, kao i 990 djece.

Gordana Kaurin

Preuzimanje dijelova teksta ili teksta u cjelini je dozvoljeno, ali uz obavezno navođenje izvora i uz postavljanje linka ka izvornom tekstu na https://kozarski.com/

NAJČITANIJE