23.8 C
Prijedor

(VIDEO) OBILJEŽEN DAN POBJEDE NAD FAŠIZMOM

Povodom obilježevanja, 9. maja, Dana pobjede nad fašizmom, na Partizanskom groblju u Prijedoru položeni su vijenci uz obraćanje zvaničnika i prigodan program učenika OŠ „Petar Kočić“.
Predsjednik Gradskog odbora SUBNOR-a Prijedor Veljko Rodić kaže da je na kraju Drugog svetskog rata na teritoriji nekadašnje Jugoslavije poginulo 450.000  i zarobljeno 200.000 fašističkih vojnika.
“Naš kraj je dao jedan veliki doprinos opštoj borbi protiv fašizma. U Jugoslaviji je poginuo svaki deseti stanovnik, a na području Kozare svaki peti stanovnik što znači da se na Kozari vodila intezivnija borba u odnosu na ostale teritorije. Moram spomenuti i to da je veliki broj civilnog stanovništva stradao, pored partizana koji su vodili žestoke borbe. Tim povodom danas obilježavamo 9. maj, Dan pobjede nad fašizmom i to ćemo činiti i ubuduće”, poručio je Rodić.


Načelnik Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu, Ranko Kolar podsjetio je da se ove godine obilježava 79 godina od pobjede nad najvećim zlom  koje je zadesilo čovječanstvo.
“Iz grada Prijedora srpski narod kao i obično uvijek je slao poruke mira i tolerancije. Potrebno je da imamo uzajamno poštovanja jedni prema drugima. Svjedoci smo danas da je dio međunarodne zajednice nažalost ‘pritisnuo’ Republiku Srpsku sa svih strana u želji da nam pripišu nešto što nije. Nadamo se da će oni to razumjeti kroz vrijeme jer srpski narod je uvijek bio odbrambeni i oslobodilački narod koji je branio svoju teritoriju. Nikada nikoga nije napadao, niti je izvršio bilo kakav kolektivni zločin prema bilo kojem narodu”, dodao je Kolar.
U sklopu obilježavanja 9. maja položeni su i vijenci svim žrtvama ustaškog zločina na Jevrejskom groblju u Prijedoru, dok će na sam Dan pobjede nad fašizmom ovaj datum biti obilježen u Omarskoj i Ljubiji.

Renata Š. Novaković

NAJČITANIJE