18.8 C
Prijedor
Četvrtak, 21 Septembra, 2023

OBILJEŽENA KRSNA SLAVA KOLA SRPSKIH SESTARA PRIJEDOR

Najnovije vijesti

Pravoslavni vjernici proslavljaju danas praznik posvećen Prepodobnoj majci Paraskevi, u narodu poznatijoj kao Sveta Petka, koji je i krsna slava Kola srpskih sestara.

img_9661

Prigodne svečanosti posvećene zaštitnici žena, Svetoj Paraskevi, koja je, prema zapisima vladike Nikolaja Velimirovića, bila srpskog porijekla, počele su molitvom u prijedorskoj crkvi Svete Trojice, a nastavljene tradicionalnim okupljanjem i lomljenjem slavskog kolača u prostorijama Kola srpskih sestara.

– Mošti Svete Petke, koje su 125 godina bile položene u kapeli Kalemegdanske tvrđave u Beogradu, sada su mjesto hodočašća u rumunskom Jašiju – podsjetila je Jadranka Mijić, predsjednica prijedorskog Kola srpskih sestara, naglasivši da je to dan koji za slavskom trpezom, zajedno sa članicama Kola, okuplja brojne predstavnike javnog, kulturnog i vjerskog života grada Prijedora.

img_9662

Svečanosti povodom krsne slave Kola srpskih sestara u Prijedoru biće nastavljene i sutra, susretom sa članovima i štićenicima udruženja „Neven“ koje pruža pomoć i podršku djeci i odraslima sa posebnim potrebama.

R. Rečević
Foto: Dragan Stojnić Giga