3.8 C
Prijedor
Petak, 2 Decembra, 2022

Obilježeno 76 godina od Bitke na Kozari (video)

Najnovije vijesti

Na Mrakovici je danas obilježena 76 godišnjica od Bitke na Kozari. I ove godine je poručeno da slavni dani borbe za oslobođenje ne smiju pasti u zaborav. Kozara je sjećanje na herojstvo, narod i borce, kojima je za izuzetne zasluge dodjeljen Orden narodnog heroja.

Tih teških dana 1942. godine, sjeća se Rade Pilipović (85), jedan od živih svjedoka Bitke na Kozari. – Ovo je sveto mjesto borbe bratskog naroda protiv fašizma. Imao sam svega devet godina, ali u sjećanje mi je urezan svaki dan. Posebno pamtim da se igralo Kozaračko kolo kada smo bili oslobođeni. Mi smo vjerovali da nam niko ništa ne može i bili smo na strani pobjednika, zahvaljujući borbenom bratstvu – rekao je Pilipović.

Na Kozari je od 10. juna do 15. jula 1942. godine stradao je oko 10.000 boraca i oko 40.000 civila. Prema podacima SUBNOR-a, u zbjegu je bilo 80.000 ljudi od kojih je 68.000 završilo u logorima.

Predsjednik Republike Srpske, Milorad Dodik izjavio je da je na Kozari vođena antifašistička borba, te da su njemački okupatori i ustaše htjeli da pobiju, protjeraju i pokrste Srbe, što je viđeno na mnogim područjima. Izaslanik predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, Zoran Đorđević je rekao da Kozara nikada neće biti pokorena, te da su Srbi uvijek bili na pravoj strani.

U Memorijalnoj zoni spomen-kompleksa na Mrakovici brojne delegacije položile su vijence i odale poštu poginulim borcima Partizanskog odreda i ubijenim civilima. Služen je i parastos kod spomen-krsta.

 

Gradonačelnik Prijedora, Milenko Đaković rekao je da je Kozara ovjenčana slavom,  junaštvom i  tragedijom, te da se narod Kozare svake godine okuplja na ovom mjestu da oda počast stradalim junacima i civilima. Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske, Milenko Savanović izjavio je da je davno osmišljen projekat da Srba ne smije da bude zapadno od Drine, te da su Srpska, njene institucije i njen narod uslov opstanka srpskog naroda na ovom prostoru. Prisutnima na Kozari se obratio i sekretar SUBNOR-a, Slobodan Šobić koji je naglasio da Kozara živi u sadašnjim generacijama, koje će zauvijek čuvati uspomenu na dane pobjede.

Narodni zbor na Kozari okupio je građane potkozarskih lokalnih zajednica, te učesnike, potomke učesnika i poštovaoce Narodno-oslobodilačke borbe. Obilježavanje 76 godina od Bitke na Kozari organizovale su Vlade Republike Srpske i Srbije.

M.Stegić