U Pozorištu Prijedor sinoć je održana Svečana akademija povodom obilježavanja 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Akademiju su organizovali Udruženje za očuvanje tradicije i Crkvena opština Prijedor. Srpska pravoslavna crkva ima ogroman značaj  za vjernike, ističe protojerej-stavrofor Ranko Maletić. Ona je, kako kaže, očuvala srpski narod, naročito u teškim vremenima, kao što je period turske vladavine, kada su hramovi bili jedina mjesta sabornosti.

– Ne samo Srpska pravoslavna crkva, već i hrišćanska crkva je gonjena od ranih vijekova, gonjena je i krvlju se plaćala, ali je opstajala. Kasnije, kada nije gonjena, kada hrišćani nisu razapinjani, onda je došao režim koji je progonio crkvu i narod koji je vjerovao, ali uz crkvu je narod opstao i to su činjenice – rekao je on.

Osam vijekova samostalnosti Srpske pravoslave crkve i te kako je značajan jubilej, smatraju u prijedorskom Udruženju za očuvanje tradicije. Direktor tog udruženja, Željko Šormaz, ne krije zadovoljstvo što su i oni dali doprinos obilježavanju ovog značajnog datuma.

  • Meni je, zaista, zadovoljstvo kao jednom od organizatora i srce nam  je ispunjeno radošću, jer proslavljamo jedan veliki jubilej i dajemo svoj skromni doprinos u oblilježavanju istog – dodao je Šormaz.

U programu su učestvovali Hor sveštenika Eparhije banjalučke, solista Marija Narić, Dječiji hor “Vilenjak” i muška pjevačka grupa Udruženja za očuvanje tradicije.  Zavještanje Stefana Nemanje o jeziku govorila je glumica Pozorišta Prijedor Mirela Predojević.

B.D.

PrethodniGNJATIĆEVA BRONZANA NA TURNIRU U VARŽDINU
SlijedećiPOČELA SANACIJA KAFANE „TREBEVIĆ“ (video)