Danas je počela obuka prve grupe  prijedorskih poljoprivrednika za korištenje platforme „AgroLIFE“, čijom upotrebom se želi unaprijediti poljoprivredna proizvodnja. Dio je to projekta „Digitalizacija upravljanja opštinskim zemljištem.

Ovo je prva od nekoliko obuka kroz koju će poljoprivrednic proći, a koje se tiču korištenja „AgroLIFE“ platforme. Šta ona podrazumijeva, pojasnila je Tatjana Marić, šef Odsjeka za poljoprivredu.

– Suština je da poljoprivrednici sve ono što rade na parcelama unose  putem aplikacije. Ti podaci će potom biti obrađeni, tako da ćemo na kraju godine imati kompletnu izlaznu informaciju šta se u našem gradu radi kad je u pitanju poljoprivreda, i na osnovu tih podataka možemo napraviti korake ka unapređenju proizvodnje – rekla je Marićeva.

Na ovaj način dobiće se iuvid o iskorištenosti poljoprivrednog zemljišta, kao i o strukturi agrarne proizvodnje, a poljoprivrednicma će omogućiti da bolje upravljaju zemljištem što bi dovelo i do efikasnije proizvodnje, smatra v.d. načelnika Ojdeljenja za privredu i poljoprivredu Rade Rosić.

– Pored ovoga, realizujemo i niz drugih aktivnosti na unapređenju poljoprivrede. Trenutno radimo na novom programu podsticaja za poljoprivredu. Nakon izrade nacrta i usvajnja buždeta za 2021. godinu planiramo obaviti niz razgovora sa poljoprivrednicima, kako bismo čuli i njihovo mišljenje kako unaprijediti podsticaje za ovu godinu – naveo je Rosić.

Što se poljoprivrednika tiče, pozdravljaju uvođenje novih tehnologija, naročito ukoliko to znači da će dobiti pravoremene preporuke i savjete za unapređenje proizvodnje.

– Sa ovom platfotmom bićemo u jačoj sprezi sa stručnjacima, koji će nam sugeristai šta da radimo, na osnovu onoga što smo unijeli. Svakako mislim da će to biti pozitivno – rekao nam je stočar iz Donje Lamovite, Zoran Miletić.

Slično misli i Radivoj Vujković, voćar iz Babića.

– Vodićemo evidenciju svega što radimo na parcelama. O tom će biti upoznate savjetodavne službe, i ako nešto nije u redu, dobićemo preporuke. Ako to zaživi, biće to dobra stvar – kaže Vujković.

Ova edukacija dio je regionalnog projekta „Divelop“, koji finasira njemačko Savezno ministarstvo za ekonomsku saradnju i razvoj, a jedan od nosilaca je i Privredna komora RS.

– Nosioci i realizatori su i  kompanija “Telegrup”, te Njemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ. U  projektu učestvuju jedinice lokalne samouprave Republike Srpske, a u ovoj fazi izabrani su Prijedor, Trebinje, Srbac i Brod – rekla je Olivera Radić,  rukovodilac centra za makroekonomiju i unapređenje poslovanja u Privrednoj komori RS

Poljoprivrednicima se obratio i gradonačelnik Dalibor Pavlović, koji je najavio formiranje posebnog Odjeljenja za poljoprivredu, kako bi se omogućila bolja saradnja poljoprivrednika i gradske uprave. Gradonačelnik je napomenuo i to da je prioritet što skorije stavljanje u funkciju hladnjače u Omarskoj.

Z.J.