Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Neđo Trninić i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković posjetili su danas Stanicu za tehnički pregled “Autotransport” u Prijedoru u okviru akcije vanredne kontrole tehničke ispravnosti autobusa pred početak školske godine. Akcija je počela 21. avgusta i trajaće do 4. septembra, a u njoj učestvuje 57 stanica za tehnički pregled na području Republike Srpske. Dosad je pregledano 115 autobusa od kojih je, po riječima ministra Trninića, tehnički neispravno 30 posto. – Na 34 autobusa uočeni su određeni nedostaci, a najčešće je tehnički  neispravan kočioni sistem, konkretno u 22 slučaja. Ostalo se odnosilo na  svjetlosnu signalizaciju i upravljački sistem – rekao je Trninić.

Ministar nije zadovoljan odzivom prevoznika s obzirom da je tehnički pregled za njih potpuno besplatan i da nema nikakvih represivnih mjera. Što se tiče Prijedora, u okviru ove akcije pregledana su tri autobusa i sva tri su bila ispravna, potvrdio je Stojan Grujičić, voditelj Stanice tehničkog pregleda vozila prijedorskog “Autotransporta”. – Prednost ove akcije je da, kao i kod svakog tehničkog pregleda, vršimo detaljan pregled svih elemenata vozila koji utiču na bezbjednost saobraćaja: kontrolišemo upravljački i kočioni sistem, svjetlosnu signalizaciju, prednju i zadnju osovinu – napominje Grujičić.

Preventivnu akciju vanredne kontrole tehničke ispravnosti autobusa pred početak školske godine sprovode ministarstva saobraćaja i veza i unutrašnjih poslova, Privredna komora, Asocijacija stanica za tehnički pregled, Stručna institucija za tehnički pregled vozila i Auto-moto savez Republike Srpske. Sa ministrom Trninićem, Stanicu za tehnički pregled “Autotransport” danas je  posjetio i gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković. On je izrazio zadovoljstvo preventivnom akcijom, ali i iznio konkretan prijedlog: – Sugerisao bih Ministarstvu da ovo ne bude dobrovoljna akcija već da postane obavezujuća, imajući u vidu njen cilj: povećanje bezbjednosti đaka u saobraćaju – rekao je Đaković.

Gradonačelnik je s ministrom saobraćaja i veza razgovarao i o projektima iz ove oblasti od značaja za Prijedor. Između ostalog o kružnom toku u Čirkin Polju kod “Vilaka”, kako bi i taj dio saobraćajnog čvora bio riješen naredne godine, te o potrebi popravke puteva prema Gornjoj Dragotinji koji su oštećeni u odronu prije tri godine, a u nadležnosti su Direkcije za puteve Republike Srpske.

D.S.

https://youtu.be/04LAXxlEh-Y

 

PrethodniODRŽAN 12. BLANIK KUP “PRIJEDOR 2017”
Slijedeći“RESTART SRPSKA” – U PRIJEDORU 400 POTPISA