Od 15. novembra, pa do 15. aprila naredne godine, svi vozači na teritoriji Bosne i Hercegovine obavezni su da imaju odgovarajuću zimsku opremu. Najvažnija stavka su svakako pneumatici. Putnička vozila trba da imaju sve četiri zimske gume, čiji gazeći sloj treba da ima najmanje 4 mm dubine.

Mogu se koristiti i gume sa ljetnim profilom, sa istom minimalnom dubinom, s tim da je obavezno posjedovanje lanaca.

Mirko Brkić, sekretar Auto-moto društva Prijedor

– Mi preporučujemo, svima onima koji su u prilici, da koriste zimske pneumatike. Jer oni su prilagođeni temperaturama ispod 7 °C, i u svom sastavu imaju veću količinu gume, što ih čini pogodnijim za zimske uslove – napomenuo je Mirko Brkić, sekretar Auto-moto društva Prijedor.

Ne bi se trebalo previše osloniti ni na elektronske sisteme koji pomažu očuvanju stabilnosti vozila na putevima.

– Svi ti sistemi su dobri i funkcionalni pod uslovom da vozilo ima dobar kontakt sa kolovozom. A to opet traži da imate dobre gume – dodaje Brkić.  Iz AMD Prijedor savjetuju vozače da provjere i stanje grijača stakala u automobilima, te rashladnu i kočionu tečnost. Upozorili su da je nedavna akcija provjere pripremljenosti vozila za zimske uslove pokazala su da je kočiona tečnost u velikom broju kontrolisanih vozila bila u lošem stanju.

Pored navedene opreme, neophodan je i veći oprez od strane vozača, jer snijeg, led i niske temperature drastično mijenjaju uslove za vožnju, te ponašanje samog vozila.

Z.J.

foto: Giga

 

PrethodniSPORTSKA GIMNASTIKA: MLAĐE JUNIORKE “LIDERA” TREĆE
Slijedeći„LAŽA I PARALAŽA“ NA SCENI POZORIŠTA PRIJEDOR (VIDEO)