10.8 C
Prijedor
Srijeda, 29 Marta, 2023

OD DANAS RIGOROZNIJE KAZNE U SAOBRAĆAJU

Najnovije vijesti

Danas su na snagu stupile Izmjene i dopune Zakona o osnovama  bezbjednosti saobraćaja na putevima u Bosni i Hercegovini. Nove odredbe donose rigoroznije novčane kazne za saobraćajne prekršaje, naročito kad se radi o brzini kretanja vozila i vožnji pod dejstvom alkohola. Tako će se prekoračenje brzine kretanja od preko 30 kilometara na čas kažnjavati sa 400 KM, dva mjeseca zabrane upravljanja motornim vozilom te sa dva kaznena boda.

Kazna za nekorištenje sigurnosnog pojasa za vozača, ali i sve putnike u motornom vozilu, od danas će iznositi 100 KM. Pooštrene su i kazne za pijane vozače, pa će vozači koji imaju 0.3 promila alkohola u krvi platiti kaznu od 50 KM, dok će na triježnjenju biti zadržani oni koji imaju preko 1,5 promila alkohola, a platiće i kaznu od 400 KM.

Novina je i kazna za vozača, ukoliko na mjestu suvozača prevozi lice koje je pod dejstvom alkohola. Uveden je probni period za mlade vozače u trajanju od dvije godine. Ukoliko oni u ovom periodu sakupe četiri kaznena boda, oduzima im se vozačka dozvola i upućuju se na ponovno polaganje vozačkog ispita.

Biciklisti nisu više obavezni da nose kacigu, dok motociklisti jesu i moraju je nositi zakopčanu. Iz prijedorskog Centra javne bezbjednosti pozvali su sve učesnike u saobraćaju da se informišu o novim odredbama, te da ih se pridržavaju, jer će tako učiniti bezbjednijim saobraćajnice u našem gradu.

Z.J.

foto: Giga

error: Preuzimanje sadržaja samo uz pismenu dozvolu!!