-0.2 C
Prijedor
Ponedjeljak, 30 Januara, 2023

POČELA BESPLATNA UČLANJENJA ZA PRIJEDORSKE UČENIKE

Najnovije vijesti

U Narodnoj biblioteci “Ćirilo i Metodije” počela su besplatna učlanjenja za prijedorske učenike u nedjelji svetosavlja. Na taj način, ova ustanova kulture obilježava praznik posvećen prosvetitelju Svetom Savi.

Besplatna učlanjenja trajaće od 23. do 28. januara, s tim da će na Odjeljenju za odrasle, zbog tehničkih problema, taj rok biti produžen do kraja mjeseca, objašnjava direktor Biblioteke Mara Ećim. Prošle godine, u nedjelji svetosavlja, priliku za besplatno učlanjenje iskoristilo je preko 400 đaka, a sličnu brojku očekuju i sada.

Na Odjeljenju za odrasle najčitaniji u prošloj godini bili su norveški pisac Jo Nezbo, američki autori Harlan Koben i Nikolas Sparks, a od domaćih pisaca Dragan Velikić, Dejan Stojiljković, Isidora Bjelica, Ivo Andrić i Meša Selimović.

Najmlađi čitaoci najčešće su tražili Diznijeve bajke i enciklopedije, a tinejdžeri “Džeronimo Stiltona”, “Saru Kej”, “Vampirske dnevnike” i “Mračnu akademiju”.

Od domaćih imena, najčitaniji na Odjeljenju za djecu bili su Uroš Petrović, Gradimir Stojković i Robert Takarič. Prijedorska biblioteka ima 1.600 članova i 65.000 bibliotečkih jedinica.

Cijena godišnje članarine iznosi 15 maraka za vanredne studente i zaposlene, 10 za učenike i redovne studente, a pet maraka za penzionere. Oko osam kategorija stanovništva u potpunosti je oslobođeno plaćanja, napominju u ovoj ustanovi.

D. S.

foto: Arhiva