Sport koji je sve popularniji na ovim prostorima naročito među djevojčicama je odbojka, a jedan od klubova koji u Prijedoru okuplja veliki broj djevojčica i djevojaka je Odbojkaški klub „Vožd“.

– Kad se govori o popularnosti, odbojka je prvi sport među ženskom populacijom. Dakle, što je fudbal za dječake, to je odbojka za djevojčice. Prijedor ima dva kluba i oba imaju zavidan broj članova – priča trener OK „Vožd“, Slobodan Mudrinić.

Problem je što je teško motivisati dječake da se okušaju u odbojci, iako se konstantno pokušava formirati i muška ekipa.

– Inače, muška odbojka nije masovana. Pogledajmo samo Srbiju, čija je reprezentacija u top četiri u svijetu. Rezultate imaju, ali i tamo se malo dječaka opredijeli za odbojku. Zato njihov savez ima program „Moj prvi smeč“, gdje obezbjeđuju svu potrebnu opremu i troškove rada trenera za klubove – priča Mudrinić.

Ženska odbojka sigurno ima budućnost. To govore i dobri rezultati „Vožda“. Seniorska selekcija takmiči se u Drugoj ligi Republike Srpske. Kapiten seniorske ekipe je Milana Gajanović. Okušala se u gotovo svim sportovima, od tenisa, košarke, ali kad je došla na odbojku, znala je da je to to.

– Jesam kapiten, ali kod nas se u klubu sve radi na osnovu dogovora. Seniorska ekipa je već dugo zajedno, dobro se poznajemo. Ova sezona je dobro počela, nadamo se da će tako i završiti. Volimo da se takmičimo i volimo to druženje  od treninga, putovanja do utakmica – kaže Gajanovićeva.

Pored kapitenske trake, tu je i trenerska obaveza, budući da Milana radi sa mlađim kategorijama.

– To mi je naročito zanimljivo. Dosta vremena provodim sa tim djevojčicama. Dobro sam ih upoznala i vjerujem da je budućnost pred njima i da će ostvariti vrhunske rezultate – priča Gajanovićeva.

Ono na čemu se najviše insistira je pionirska selekcija i njihovi rezultati. Jer to je poenta cijele priče, smatra Mudrinić, uvođenje djece u sport i stvaranje igrača koji će kasnije činiti seniorsku ekipu.

– Klub čine mlađi igrači. Svi misle da je poenta u seniorima. Ali kuća se ne gradi od krova. Zato je važan taj temelj, ta dobra baza. I ako se tu posao odradi kako treba, rezultat će doći kroz nekoliko godina – smatra Mudrinić.

U radu mu pomaže i trener Darko Dražić, koji je saglasan sa tim da je dobra saradnja sa osnovnim školama ključna.

– Meni lično, cilj je da tu djecu malo odvojimo od mobilnih telefona, tableta, društvenih mreža i video igrica. Nažalost, fizička aktivnost među djecom je na silaznoj putanji – kaže Dražić. Dodaje da je djecu danas teže privući ka sportu.

– Nije više dovoljno samo nalijepiti plakat da vršite upis. Danas se mora raditi drugačije. Ako je djeci dosadno na treningu, teško ih je zadržati. Morate ih animirati, mora im biti zanimljivo i treneri moraju pokazati veliku dozu kreativnosti – pojašnjava Dražić.

Ono po čemu je „Vožd“ karakterističan je to što se dosta putuje van granica države. Često su u Srbiji, gdje imaju prijateljske odnose sa klubovima „FOK“ iz Novog Sada i OK „Mladost“ iz Inđije. Prijatelje imaju i u Poljskoj, Italiji, kao i u Austriji gdje sarađuju sa ekipom „Ex Yu Volley“.

Što se uslova tiče, u „Voždu“ su zadovoljni. Ističu i dobru saradnju sa prijedorskim osnovnim školama. Naročito sa OŠ „Petar Kočić“, gdje je 2007. godine i počela priča sa ovim klubom.

– Tu smo preko Evropske odbojkaške konfederacije, zahvaljujući jednom njihovom projektu, dobili opremu u vrijednosti 5.000 dolara.  Tako da smo s te strane nabavili opremu koja je za klubove skupa, kad bi je sami kupovali – navodi Mudrinić.

Dodaje da rade i na drugim projektima, poput izgradnje dva terena za odbojku na pijesku. I još je mnogo planova i ideja za unapređenje odbojke. Ali korak po korak, kažu u „Voždu“ i sve će to doći na svoje.

Z. Jelić

PrethodniTUZLACI OSVOJILI TRI BODA
SlijedećiPRIJEDORU POTREBAN NEZAVISNI KANDIDAT