Povodom 9. januara, Dana Republike Srpske, predsjednik Milorad Dodik odlikovao je više zaslužnih pojedinaca iz Prijedora. Ordenom zastave Republike Srpske sa zlatnim vijencem odlikovan je bivši gradonačelnik Prijedora Marko Pavić, Medaljom zasluga za narod Leonardo Ivanišević, višestruki davalac krvi, te Aleksandar Drinić, najbolji mladi istraživač prvog ciklusa studija. Pavić je istakao da je Republiku Srpsku stvorio narod te da je pred svim građanima još mnogo obaveza, da bi život svima bio bolji. On je naglasio da je dobitnicima odlikovanja stvorena dodatna obaveza da se bore za Srspku i da pamte sve one koji su dali živote za nju. – Nama, dobitnicima odlikovanja, predstoji obaveza da još više radimo za Republiku Srpsku, za svoj narod, da je ekonomski osnažimo i da život građana učinimo boljim – istakao je Marko Pavić.

Posthumno, Ordenom Njegoša prvog reda, odlikovan je bivši zamjenik gradonačelnika Prijedora, dugogodišnji odbornik u ovdašnjoj skupštini i poslanik u Narodnoj skupštini Republike Srpske Drago Tadić.

Prijedorčanin Aleksandar Drinić koji je odlikovan kao najbolji mladi istraživač prvog ciklusa studija, nakon završetka studija na muzičkoj akademiji Univerziteta u Istočnom Sarajevu, trenutno se nalazi na magistarskim studijama na ruskoj Muzičkoj akademiji “Gnjesini”.

– Puno mi znači ovo odlikovanje. To je, zapravo, jedno priznanje za moj dugogodišnji rad, za moja putovanja. Putovao sam na mnoga takmičenja od Rusije, Litvanije, Austrije, Italije i u zemlje bivše Jugoslavije, gdje sam uglavnom osvajao prve nagrade – rekao je Drinić ističući da mu odlikovanje znači mnogo, jer treba da nastavi da se trudi i radi.

Šezdesetjednogodišnji Leonardo Ivanišević, penzioner “ArselorMitala Prijedor” i Rudnika željezne rude “Ljubija” i višestruki davalac krvi, od radne akcije “Morava“ 1976. godine, najdragocjeniju tečnost  darivao je 180 puta. – Drago mi je da se neko sjeti nas, malih ljudi, koji smo na marginama ovog društva. Mi spašavamo ljude, ne gledajući ni vjeru ni naciju – istakao je Ivanišević.

R.R.

PrethodniMALI FUDBAL: “TOTAL TEJIĆ TV-TC VILAKO” U DVA MEČA DALI 10 GOLOVA
SlijedećiSLOVENAČKI NOVINARI NA RAZGOVORU U POLICIJI