18.8 C
Prijedor
Četvrtak, 21 Septembra, 2023

ODLUKA OČEKIVANA, POBIJEDILA PRAVDA

Najnovije vijesti

Predsjednik Demokratskog narodnog saveza /DNS/ Marko Pavić izjavio je da je odbijanjem revizije presude po tužbi protiv Srbije pobijedila pravda jer je prvi put Međunarodni sud pravde u Hagu sudio na bazi činjenica, a ne na bazi političkih stavova ili političkih pritisaka.
Pavić je rekao je da je presuda u Hagu bila očekivana za DNS, jer su i ranije govorili da ne treba praviti “veliku buku” već da je samo potrebno dostaviti sudu argumente da ni Bakir Izetbegović ni Sakib Softić niti bilo ko drugi nisu imali osnova za podnošenje zahtjeva za reviziju.

On je istakao da je DNS zagovarao smiren prilaz ovoj problematici i borbu za argumente koji su na kraju pobijedili.

“Očigledno je da je Narodna skupština Republike Srpske bila u pravu sa stavovima koje je zauzela i da je na skupštini preovladavao stav da nije bilo elemenata za podnošenje zahtjeva za reviziju”, istakao je Pavić.

On smatra da nije vrijeme da se traže lične zasluge za ovakvu odluku Suda u Hagu, te da je velika greška da neko misli da je za to lično zaslužan.

“Ako čovjek radi nešto za šta je nadležan, on je samo obavio svoj posao i ništa drugo. Pripisivati nekome zasluge veoma je pogrešno, jer treba samo odati priznanje sudu u Hagu koji je prihvatio činjenice i sudio na bazi njih”, naglasio je Pavić.

On je ocijenio da ovo treba biti pouka i u budućnosti svima da ne treba na bazi lažnih ili nedostatka dokaza pokretati određena pitanja koja su ustalasala ne samo BiH nego i region, a na kraju su svi vidjeli epilog.

“Epilog je najbolji za BiH i za Srbiju i za odnose BiH i Srbije. Nadam se da
će svi političari iz ovoga izvući pouku da se samo sa argumentima može obraćati sudu, a i da se samo na bazi argumenata može pregovarati i dogovarati”, zaključio je Pavić.

izvor: Srna

foto: Arhiva