18.8 C
Prijedor
Četvrtak, 21 Septembra, 2023

ODRŽAN GODIŠNJI KONCERT SKUD-a „DR MLADEN STOJANOVIĆ“

Najnovije vijesti

U prepunoj sali Pozorišta Prijedor održan je tradicionalni godišnji koncert Srpskog kulturno – umjetničkog društva „Dr Mladen Stojanović“.

Bila je to prilika da se sumira rad u prošloj godini, ali i predoče planovi za narednu sezonu. Mara Ećim, predsjednik SKUD-a “Dr Mladen Stojanović” je rekla da će i ova godina biti u znaku mnogobrojnih nastupa i gostovanja.

– Pored redovnih nastupa, radujemo se velikoj turneji koju ćemo realizovati u drugoj polovini jula mjeseca, a to je odlazak u Francusku i nastup na jednom od najvećih festivala u Evropi – rekla je Ećimova.

Članovi ovog društva su nam rekli da ih raduje sve što ima veze sa tradicionalnom igrom i pjesmom. Nova poznanstva, zabava, način rekreacija, a uz to i očuvanje tradicije, glavna su obilježja današnjeg folklora. Društvo danas broji oko 500 članova, a okupilo je u svoje redove ljubitelje tradicije svih uzrasta.

Na godišnjem koncertu predstavile su se folklorne grupe ovog društva, izvođački ansambl, pjevačke grupe, tamburaški i narodni orkestar, te nova sekcija ženski kamerni hor “A VISTA”. Ove sekcije ostvarile su mnoga gostovanja u zemlji i inostranstvu, dobivši za svoje nastupe brojna priznanja, a prijedorskoj publici večeras su se predstavili i sa dvije nove koreografije, koje su popraćene velikim aplauzom. U pitanju su igre sa sjevernog dijela Kosovske Mitrovice, a koreografije je postavio Dejan Milisavljević Zvečanac.

SKUD „Dr Mladen Stojanović“ je nastavljač tradicije Srpskog pjevačkog društva „Vila“, jednog od najstarijih kulturno-umjetničkih društava u Republici Srpskoj i Bosni i Hercegovini, osnovanog u Prijedoru 1885. godine. Od 1947. godine Društvo nosi ime „Dr Mladen Stojanović“.

Više fotografija možete POGLEDATI OVDJE!!! 

M.Stegić

foto: Giga