9.8 C
Prijedor
Ponedjeljak, 2 Oktobra, 2023

ODRŽAN NARODNI ZBOR NA PATRIJI (video)

Najnovije vijesti

Polaganjem vijenaca na spomenike palim borcima NOR-a na Patriji, u nedjelju je obilježeno 77 godina od proboja obruča u Kozarskoj ofanzivi. Predsjednik SUBNOR-a Prijedor, Veljko Rodić ističe ovaj događaj kao jedan od najznačajnijih u istoriji Kozare na kojem je prilikom proboja obruča 4. i 5. jula 1942. godine, poginulo oko 600 civila i oko 900 boraca. Mnogi stanovnici ovih krajeva koji nisu uspjeli da izađu iz obruča, sprovedeni su u Jasenovac i druge logore.

-Poručujem svim građanima bez obzira na nacionalnost da živimo u miru, da budemo što tolerantniji jedni prema drugima i da se zlo koje se zove rat, više nikad i nigdje ne ponovi. Na ovakva mjesta moramo dolaziti da bi mlade generacije znale sta se ovdje dešavalo – rekao je Rodić.

Značajnu pažnju ovom događaju posvećuju i iz gradskog Odjeljenja za boračko-invalidsku zaštitu. Načelnik ovog Odjeljenja, Mišo Rodić ističe da je vrlo važno nastaviti sa obilježavanjem ovog velikog dana. Svojim prisustvom svečanost su uveličali preživjeli učesnici NOR-a iz Prijedora, potomci učesnika NOR-a i članovi gradske boračke organizacije iz Prijedora, članovi gradskog Udruženja penzionera, KUD-a “Kozara” i Ženskog odbojkaškog kluba “Prijedor”.

KV