Šahovski klub “Rudar” u subotu je bio domaćin tradicionalnog turnira povodom Međunarodnog dana žena. Među damama koje su odmjerile snage na šahovskoj tabli bila je Branka Gajić, članica “Rudara”, koja je izrazila zadovoljstvo što se ova tradicija ne prekida, uprkos situaciji sa pandemijom.

– Drago mi je što smo ove godine na turniru imali dosta mladih. Zato apelujem na sve one koji odlučuju i utiču na sport u našem gradu, da se organizuje što više ovakvih turnira. Bilo bi dobro da i u škole uvedemo šah. Ne samo kao sekciju, već i kao predmet – kaže Gajićeva.

Turnir je, povlačenjem prvog poteza, otvorio zamjenik gradonačelnika Prijedora, Žarko Kovačević.

– Ovo je klub sa dugom tradicijom i svaka čast ovim ljudima na trudu i entuzijazmu koje pokazuju u želji da šah podignu na jedan viši nivo. Nadam se da ćemo mi iz Gradske uprave u budžetu za ovu godinu pronaći veća sredstva za funkcionisanje ovog kluba – rekao je Kovačević.

Predsjednik ŠK “Rudar”, Rade Javorić napomenuo je da dame koje okuplja ovaj klub dominiraju na takmičenjima. Tako su prošle godine bile prve u ligi i kupu Republike Srpske.

– Imamo mlade dame koje su veoma zainteresovane za šah. Ali nas i dalje muči isti, dugogodišnji problem, a to je nedostatak vlastitih prostorija. Nadam se, da je došao i red da “Rudar” konačno dobije svoje prostorije – naveo je Javorić.

Z. J.