Petu godinu zaredom, u organizaciji Šahovskog kluba “Rudar”, u Jutrogošti je održan Šahovski turnir povodom Dana Republike Srpske. Ove godine okupilo se preko 30 šahista iz Prijedora i okolnih gradova. Turnir je otvorio gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković povlačeći prvi potez.

– Drago mi je što ovaj turnir okuplja šahiste iz regije i već postaje tradicija. Svi koji su ovdje, za mene su, kao i u svakom sportu, pobjednici – rekao je Đaković.

Predsjednik Šahovskog kluba “Rudar” Rade Javorić naglasio je da je ovaj turnir doprinos prijedorskih šahista obilježavanju 9. januara, Dana Republike.

– Učestvovalo je preko 30 šahista, kako mladih tako i velemajstora. Nisu predviđene nagrade ni priznanja, jer se svi smatramo nagrađenima, samim povodom održavanja ovog turnira – rekao je Javorić.

Banjalučanin Milan Vukić, velemajstor u šahu, na turniru u Jutrogošti učestvuje već treću godinu.

– Dolazim kako bismo obilježili ovaj značajan datum za našu Republiku i u znak sjećanja na poginule borce, koji su svoje živote dali za stvaranje Srpske – rekao je Vukić.

Predsjednik Skupštine Šahovskog kluba “Rudar” Branka Gajić u svijet šaha ušla je sa šest godina, a kao prosvjetni radnik, zalaže se za uvođenje šaha u školske sekcije.

– Danas sam ovdje sa mladim šahistima iz osnovnih škola “Branko Ćopić”, “Petar Kočić” i “Petar Petrović Njegoš”, gdje ima dosta djece koja vole ovaj sport – rekla je Gajićeva.

Najmlađi učesnik turnira bila je Emilija Gajić, koja je, kako nam priča, šah naučila da igra zahvaljujući svome djedu Savi.

– Kada sam imala dvije godine, već sam znala slagati šahovske figure. Djed Savo me naučio igrati, a ovdje sam na turniru da bih naučila koji potez više – rekla nam je Emilija.

Do ove godine, turnir u šahu povodom Dana Republike Srpske bio je jedini ovakav događaj, a sada sličan turnir organizuju i u Foči.

P. Š.

PrethodniUhapšen dvojac, iz porodičnih kuća krali novac i nakit
SlijedećiNASTUP “VILE” NA BOŽIĆNOM KONCERTU U SARAJEVU